• 24 Ιανουαρίου, 2022

Συρίγος: “Το Ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο ήταν λύση ανάγκης”- “Εξαιρεί το Καστελόριζο και επήρειες Ρόδου, Κρήτης, Κάσσου”

 Συρίγος: “Το Ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο ήταν λύση ανάγκης”- “Εξαιρεί το Καστελόριζο και επήρειες Ρόδου, Κρήτης, Κάσσου”

“Μερική οριοθέτηση έχει κάνει και το διεθνές δικαστήριο, υπάρχει ως διεθνής πρακτική, ας ξεμπερδέψουμε το επιχείρημα ότι απαγορεύεται”, δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέας Δημοκρατία μιλώντας στον Status FM.

“Το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης σε αναγκάζει να πάρεις μέτρα, η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία το υπερκαλύπτει δέκα φορές, είναι μια συμφωνία που μας σπρώχνει η ανάγκη να υπογράψουμε υπο τέτοιους όρους”, είπε σε σχέση με το Καστελόριζο και συμπλήρωσε “δεν εξαιρείται μόνο το Καστελόριζο, η περιοχή που εξαιρείται εξαιρεί επήρειες και της Ρόδους και της Κρήτης και της Κάσσου”.

“Στην τελική οριοθέτηση, η επήρεια που έχουμε είναι 55-45, η Αίγυπτος παίρνει κάτι παραπάνω”, είπε.

“Έπρεπε να απαντήσουμε στο Τουρκολιβυκό μνημόνο, που υπεγράφη και κυρώθηκε παρανόμως – κατά τη γνώμη μου- πό τη Λιβυκη Κυβέρνηση και εστάλη στον ΟΗΕ. Λόγω των αντιδράσεων της Ελληνικής πλευράς και άλλων χωρών κάτω από το τραπέζι δεν δημοσιεύθηκε ακόμα. Στόχος είναι την ώρα που θα δημοσιευτεί το Τουρκολιβυκό μνημόνιο να δημοσιευτεί και η Συμφωνία με την Αίγυπτο”, είπε. “Έπρεπε να υπάρχει κάποιος αντίβαρο, αυτή η απόφαση (το τουρκολιβυκό μνημόνιο) ακυρώνεται μόνο στα δικαστήρια, αλλά η Αίγυπτος δεν θα πάει” είπε.

“Ότι μας πιέζουν να πάμε σε διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, είναι δεδομένο. Αυτό όμως είναι το ένα και το άλλο περί συνεκμεταλλευσης είναι άλλο. Μας λένε καθίστε να το συζητήσετε, το τι θα αποφασίσετε δεν μας ενδιαφέρει. Εμ’ας μας ενδιαφέρει να μη βλέπουμε φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στον διάλογο θα πάμε, αλλά θα μείνουμε σε αυτό το στάδιο του διαλόγου, για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ”, διευκρίνησε.

Πηγή: Statusfm.gr