Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν χωρίς Δένδια, με Σουρανή και Καλίν – Γιατί “απορρίφθηκε” το σύνηθες διπλωματικό μοντέλο

 Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν χωρίς Δένδια, με Σουρανή και Καλίν – Γιατί “απορρίφθηκε” το σύνηθες διπλωματικό μοντέλο

Σε συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με την παρουσία ενός συνεργάτη τους οδεύουν  Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές. Το πολυαναμενόμενο ραντεβού θα λάβει χώρα στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες μετά τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η Σύνοδος Ηγετών του ΝΑΤΟ.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Όλα δείχνουν πως επιλογή είναι οι δυο ηγέτες να συζητήσουν απευθείας, καθώς απορρίπτεται ως ιδέα η  παρουσία αντιπροσωπειών με την συμμετοχή των υπουργών Άμυνας, Εξωτερικών και των διπλωματικών τους συμβούλων, μοντέλο που είχε ακολουθηθεί στην τελευταία συνάντηση τους τον Δεκέμβριο του 2019.

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα πλαισιώσει η πρέσβης Ελένη Σουρανή και τον Τούρκο Πρόεδρο πιθανότατα ο στενός συνεργάτης του Ιμπραήμ Καλιν.

Εξάλλου τα δύο αυτά πρόσωπα διατήρησαν ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών ακόμη και κατά τις στιγμές ακραίας ελληνοτουρκικής έντασης.

Γιατί όμως επιλέγεται η απευθείας συζήτηση των δύο ανδρών χωρίς πολλούς ακροατές;

  • “Για να αποφευχθεί η μακρά διαδικασία των τοποθετήσεων κάθε υπουργού όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, στοιχείο που θα στερούσε την ουσία”, εξηγούσαν κυβερνητικοί παράγοντες και συμπλήρωναν ότι μετά από ένα μακρύ διάστημα παγερών σχέσεων χρειάζεται η απευθείας προσέγγιση ώστε να αρχίσουν οι δύο ηγέτες να ξανασυζητουν.

Πολιτικοί παρατηρητές φτιάχνοντας την μεγάλη διπλωματική εικόνα προσέθεταν ότι για την ελληνική κυβέρνηση ζητούμενο το τελευταίο διάστημα, ακόμα και πριν αρχίσουν οι διερευνητικες συνομιλίες,  ήταν με κάποιο τρόπο να αποσπάσει εγγυήσεις και δεσμεύσεις ότι ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα δεν θα ξαναβγούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσέρχεται στο ραντεβού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό μετά το τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και δεδηλωμενη πρόθεση του Τούρκου Προέδρου είναι να εμφανίσει το προφίλ του διαλλακτικού.

  • Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επί διακυβέρνησης του χειρίστηκαν διπλωματικά θέματα, θύμιζαν τις αντιδράσεις της ΝΔ για την ωριαία πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση ΤσίπραΕρντογάν στην Άγκυρα και πως πολλάκις χρησιμοποιήθηκε αντιπολιτευτικα από το κυβερνών κόμμα.

Πάντως τα δείγματα σε επίπεδο ρητορικής που αφήνουν στο δημόσιο διάλογο Τούρκοι αξιωματούχοι, κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Τουναντίον δημιουργούν εύλογο σκεπτικισμό για τις πραγματικές στοχεύσεις τους την παραμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε έξοδο γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος επιμένει στην αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμεζ, άφησε να εννοηθεί ότι έχουν εντοπίσει κοίτασμα φυσικού αερίου μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σχετικά Άρθρα