• 24 Οκτωβρίου, 2021

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο: Επιβεβαίωση από Οικονόμου μετά το mea culpa

 Συνάντηση Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο: Επιβεβαίωση από Οικονόμου μετά το mea culpa

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του libre καθώς κυβερνητικές πηγές, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο η οποία, όμως, θα είναι άτυπη και θα γίνει σε «ουδέτερο» έδαφος και όχι στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε αργά το βράδυ ο κ. Ελπιδόφορος.

Λίγο νωρίτερα, στον Σκάϊ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του libre πως “τα πράγματα άλλαξαν και το θέμα θεωρείται λήξαν μετά τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου”, και πως ” η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελπιδοφόρος είναι στην ίδια πλευρά”. Τόνισε, δε, πως θα γίνει τελικά η συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

Πάντως η προγραμματισμένη για σήμερα ξενάγηση του κ. Μητσοτάκη από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο Ground Zero, και στον ναό του Αγίου Νικολάου δεν θα γίνει. Επισήμως ως αιτία της αναβολής προβάλλεται η προσθήκη στο πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη συνάντησης με τη διευθυντική ομάδα (editorial board) της Wall Street Journal. Ωστόσο, η αναβολή ερμηνεύεται ως έμπρακτη ένδειξη της δυσαρέσκειας της κυβέρνησης για την παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού τη Τουρκίας», παρουσία του Ερντογάν και του Τατάρ.

Ενδεικτικό της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στον κ. Ελπιδοφόρο και το γεγονός ότι μολονότι πληροφορίες ανέφεραν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα βρίσκονταν στη δεξίωση που παραθέτει, κατά παράδοση, η ομογένεια προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, ούτε αυτό έγινε καθώς ο κ. Ελπιδοφόρος ήταν «απών» με αποτέλεσμα να μην γίνει και η παραδοσιακή προσφώνηση του πρωθυπουργού από τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Πάντως η ανακοίνωση – συγγνώμη του κ. Ελπιδοφόρου φαίνεται πως άλλαξε το κλίμα:

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».