• 30 Νοεμβρίου, 2020

Συναγερμός στο Υπ. Οικονομικών – Ανεβαίνει η ύφεση, πόσο θα κοστίσει το νέο lockdown – Ανακοινώσεις Σταϊκούρα

 Συναγερμός στο Υπ. Οικονομικών – Ανεβαίνει η ύφεση, πόσο θα κοστίσει το νέο lockdown – Ανακοινώσεις Σταϊκούρα

Μετά τις ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την γενική καραντίνα με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, στις 15:00 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός καθώς τα δημοσιονομικά μεγέθη θα μεταβληθούν σημαντικά. Το πόσο ακριβώς, θα εξαρτηθεί από την περίοδο που θα ισχύσει η καραντίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν το lockdown ομολογία ολοκληρωτικής αποτυχίας

Πώς φθάσαμε στο lockdown σε μία εβδομάδα – Το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη και οι κυβερνητικές… ασυνεννοησίες

Πως ελήφθη η απόφαση Μητσοτάκη- 10.000 και 10%: Ο αριθμός και το ποσοστό που τρόμαξαν το Μαξίμου και έφεραν το 2ο lockdown

Λουκέτο στη χώρα μετά την κατάρρευση των μέτρων – Αγωνία για νοσοκομεία και αποφάσεις για σχολεία

Το βέβαιο είναι ότι ο Προϋπολογισμός για το 2021 που αναμένεται να κατατεθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου θα διακρίνεται από αβεβαιότητα ως προς τα μεγέθη. Αν και τα στοιχεία μέχρι πρότινος έδειχναν ότι η φετινή ύφεση θα κυμαίνονταν κάτω από το 10%, τώρα με μαθηματική ακρίβεια θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι διψήφια.

Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο κομμάτι των εσόδων καθώς με την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων θα υπάρξουν αναστολές των δόσεων ρυθμίσεων και του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν και θα έχουν κόστος γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Μόνο από τις αναστολές ΦΠΑ των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα 23 εκατομμύρια ευρώ αλλά οι συνολικές απώλειες για τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ένας από τους λόγους που πάρθηκε η απόφαση από την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα σε lockdown αφορά προφανώς και την οικονομία, πέραν των επιδημιολογικών στοιχείων που είναι δραματικά. Εάν με την καραντίνα μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι, τότε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ένα βαθμός (στιλ τουρισμού) η χριστουγεννιάτικη αγορά τον Δεκέμβριο που επιφέρει και τον μεγαλύτερο τζίρο σε πάρα πολλά καταστήματα.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν του οικονομικού επιτελείου τώρα είναι η διάσωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Στο ίδιο άλλωστε ποντάρουν και οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης που προχώρησαν η μια μετά την άλλη σε lockdown.