• 20 Οκτωβρίου, 2021

Λουκέτο στη χώρα μετά την κατάρρευση των μέτρων – Αγωνία για νοσοκομεία και αποφάσεις για σχολεία

 Λουκέτο στη χώρα μετά την κατάρρευση των μέτρων – Αγωνία για νοσοκομεία και αποφάσεις για σχολεία

Η δραματική κατάσταση στην χώρα με τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού η οποία δεν ανακόπηκε με μια σειρά περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, οδηγεί τη χώρα σε γενική καραντίνα τουλάχιστον ενός μηνός ώστε να αποφευχθεί η οριστική κατάρρευση των υγειονομικών δομών, οι οποίες βρίσκονται στα όρια τους και δοκιμάζονται καθημερινά.

Υπο αυτή την πίεση η κυβέρνηση αποδέχεται την εισήγηση της Επιτροπής των επιστημόνων για δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο ένα μήνα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα κάνει ανακοινώσεις στις 12:00 το μεσημέρι.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις με την επιτροπή των λοιμωξιολόγωνυπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες. Υπήρξε και η σκέψη να γίνει lockdown μόνο στην Αττική, αλλά τελικά προκρίθηκε η λύση του ολικού κλεισίματος προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα.

Ασφυξία στις ΜΕΘ των νοσοκομείων όλης της χώρας – Τα επίσημα στοιχεία

Τα νέα μέτρα πιθανότατα θα ισχύσουν από Σάββατο το πρωί, ώστε να μην υπάρξουν μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο.

Μετά την επιβολή του lockdown οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με χρήση SMS στο 13033 για έκτακτες ανάγκες.

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, που απασχολεί γονείς και μαθητές σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ αντίθετα τα δημοτικά σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται οι παιδικοί σταθμοί να παραμείνουν ανοικτοί κατά τη διάρκεια του lockdown.

Όπως είναι φυσικό, θα κλείσει και το λιανεμπόριο, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα.

Για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή θα ισχύσουν οι αναστολές συμβάσεων, ενώ αύριο στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός ανανέωσαν να επισημάνει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

Δεν αποκλείεται επίσης στο γενικό lockdown να ισχύσουν οι προσαρμογές -σε σχέση με την καραντίνα του πρώτου κύματος-το αυστηρότερο μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, όπου απαγορεύεται η παραλαβή πακέτων και drive through από τους χώρους εστίασης και επιτρέπεται μόνο το delivery.

Το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα γυμνάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά στα λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα μαθήματα θα γίνονται με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα ζυγίζονται τα οφέλη και οι επιπτώσεις της επιβολής ενός λουκέτου και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αναστέλλονται επίσης όλες οι αθλητικές δραστηριότητες με εξαίρεση την Super League στο ποδόσφαιρο και την Basketball League και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των δύο αθλημάτων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών». Και πρόσθεταν επιβεβαιλωνοντας ουσιαστικά την αποτυχία των μέτρων που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες:

«Τις τελευταίες ημέρες, παρά τα μέτρα καταγράφεται μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, πως σκοπεύει να προχωρησει στην εφαρμογή γενικού lockdown προκειμένου να τιθασεύσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Επιστρέφει το 13033

Για τις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι θα πρέπει να αποστέλλουν δωρεάν SMS στο 13033. Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

Α) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

Β) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

Γ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

Δ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

Ε) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

ΣΤ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Επίσης από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]. Ακόμη η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS, με την σχετική επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας. Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη χωρίς να χρειάζεται SMS.

Είναι σαφές ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν περιθώρια για να μην απαγορευτούν οι μετακινήσεις από περιφερειακή σε περιφερειακή ενότητα, μέτρο που βρισκόταν εδώ και ημέρες πάνω στο τραπέζι. Επιπλέον στη δίνη του lockdown περνούν οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, οι οποίες μένει να κλειδώσει η αναστολή τους για προορισμούς προς το εξωτερικό ενώ μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις θα επιτραπούν εκείνες για το εσωτερικό.

Τριπλό αρνητικό ρεκόρ

2.646 νέα κρούσματα, 18 θάνατοι και 179 διασωληνωμένοι από τον κορονοϊό, αποτελούν αρνητικά ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 2.646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46.892, εκ των οποίων το 54.,6% άνδρες. Τα 4.271 (9,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.427 (30,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 179 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 42 (23,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 305 ασθενείς.

Τέλος, ανακοινώθηκαν 18 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι και 673 θάνατοι συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι 259 (38.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.