• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα “κόκκινα” νησιά – Σε επιφυλακή για τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος

 Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα “κόκκινα” νησιά – Σε επιφυλακή για τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Εβδομάδα αποφάσεων για την Κυβέρνηση καθώς ο προβληματισμός παραμένει για την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση πρωτίστως σε Μύκονο και Ίο  και σε δεύτερο πλάνο στην Πάρο, την Σαντορίνη, την Ζάκυνθο, την Λευκάδα, την Τήνο και την Ρόδο.

Tης Στεφανίας Μουρελάτου

Το πρωί στην καθιερωμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει αποτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων του Σαββατοκύριακου και κυρίως θα επιχειρηθεί να γίνει προβολή προς… το μέλλον, δηλαδή να προβλεφθούν τα επιδημιολογικά μοντέλα για τον κατεξοχήν τουριστικό μήνα, τον Αύγουστο, όπου αναμένεται κορύφωση στις αφίξεις ξένων τουριστών καθώς και των εγχώριων αδειούχων.

Η επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας στην συνεδρίαση της Πέμπτης κράτησε ως εφεδρεία το μέτρο της επιβολής της χρήσης μάσκας χωρίς καμία εξαίρεση στους εξωτερικούς χώρους.

ΣΥΡΙΖΑ: Απογοητευτικό το θέαμα του πρωθυπουργού, ενώ η Αχαΐα φλέγεται

«Σημειωτέον ότι η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει καταργηθεί» εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές συμπληρώνοντας ότι «μόνο για τις περιπτώσεις που κάποιος περπατά μόνος του ή δεν είναι σε πολυσύχναστο υπαίθριο μέρος συστήνεται να μην την φορά, όχι όταν συνωστίζεται στα στενά σοκάκια για παράδειγμα των νησιών». Ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν παραγνώριζαν ότι η χρήση της μάσκας σε υπαίθριους χώρους έχει ατονήσει αισθητά και λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

«Εάν δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ότι έχουμε συνεχώς νέες συρροές, ότι δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις υπάρχουσες, προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε, μέτρα σαν αυτά που πήραμε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες», χτύπησε καμπανάκι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Πάντως, πλειοψηφεί ως τώρα στους κόλπους της κυβέρνησης η εντατικοποίηση των ελέγχων στις εν λόγω τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 8 νησιά που έχουν «κοκκινίσει», το 46% των κρουσμάτων έχει καταγραφεί ότι «γεννιόνται» σε πάρτι χωρίς μέτρα ή αφορούν εργαζόμενους στην εστίαση που νοσούν. Το 28% των κρουσμάτων προκύπτει από συνωστισμούς σε κέντρα διασκέδασης ενώ το 11% λόγω του συγχρωτισμού σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι κλπ).

Σε επιφυλακή είναι η Κυβέρνηση και για το ακόμη πιο θερμό κύμα του καύσωνα σήμερα και αύριο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

«Το θέαμα του πρωθυπουργού, που δημοσιοποιεί σέλφι από τις παραλίες, ενώ η χώρα δοκιμάζεται και η Αχαΐα φλέγεται, είναι τουλάχιστον απογοητευτικό» ανέβασε του τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις χθεσινές φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παραλία Φαλάσαρνα της Κρήτης.