• 29 Ιανουαρίου, 2022

Συμφωνία για ΑΟΖ με Ελλάδα ζητά ο ΥΠΕΞ της Λιβύης

 Συμφωνία για ΑΟΖ με Ελλάδα ζητά ο ΥΠΕΞ της Λιβύης

Συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, ζητά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Βορείου Αφρικής, ύστερα από την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου σύμφωνα με το Aljazeera.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ, Μοχάμετ Τάχρ Σιγιάλα, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της χώρας, ανακοίνωσε πως «η Λιβύη θα συζητήσει με την Ελλάδα και την Μάλτα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της».

Ταυτόχρονα, είπε πως πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο η οριοθέτηση αυτών των θαλασσίων ζωνών, ώστε να υπηρετεί μεν τα συμφέροντα της Λιβύης, αλλά να είναι και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Πρόκειται λοιπόν για δήλωσε «βόμβα», η οποία ενδεχομένως θα ανατρέψει το σκηνικό στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Επιπλέον, ενώ επικυρώθηκε από την Βουλή της Τουρκίας, δεν έλαβε το πράσινο φως από το κοινοβούλιο στην Λιβύη, καθώς ο πρόεδρος του, Ακίλα Σάλεχ Ισά, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που έχει καταδικάσει το μνημόνιο.