• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού στη Λιβύη για την καθαίρεση της υπουργού Εξωτερικών

 Σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού στη Λιβύη για την καθαίρεση της υπουργού Εξωτερικών

Την χρόνια πολιτική αστάθεια της Λιβύης φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια η απομάκρυνση από τη θέση της, της υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Αλ-Μανγκούς, μετά από παρέμβαση του Λίβυου πρόεδρου Μοχάμεντ Μένφι. Όπως αναφέρει ο Guardian στην απόφαση του Μένφι αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Αυτό το παιχνίδι εξουσίας έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο για τη Λιβύη στο Παρίσι, όπου οι παγκόσμιες δυνάμεις αναμένουν να επιταχυνθεί η απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη χώρα, πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Η Μανγκούς η οποία ήταν μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην ανδροκρατούμενη ηγεσία της Λιβύης, απομακρύνθηκε από τη θέση της από τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας, έναν πρώην διπλωμάτη με ερείσματα στα ανατολικά της Λιβύης. Σύμφωνα με τον Μένφι η απομάκρυνση της ΥΠΕΞ έγινε “προληπτικά” για να διεξαχθεί έρευνα για “διοικητικές παραβάσεις”.

Η Μανγκούς κατηγορείται ότι διεξήγαγε την εξωτερική πολιτική χωρίς να συνεννοείται με το Προεδρικό Συμβούλιο. Η έρευνα που θα διεξαχθεί αναμένεται να διαρκέσει 14 ημέρες και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να παραβρεθεί στη σύνοδο στο Παρίσι (που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου) καθώς της έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά ανέφερε ότι η εξουσία του διορισμού ή της αποπομπής υπουργών από την κυβέρνηση είναι δικό του αποκλειστικό προνόμιο.