“Σύγκρουση” για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Τι θα υποστηρίξει ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Σκιές στη ΝΔ από την αναβίωση της κόντρας Δένδια – Σαμαρά

 “Σύγκρουση” για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Τι θα υποστηρίξει ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Σκιές στη ΝΔ από την αναβίωση της κόντρας Δένδια – Σαμαρά

Νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης  αναμένεται να ρίξει η υπερψήφιση από την Βουλή της νέας τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας- ΗΠΑ. Ωστόσο η συγκεκριμένη αμυντική συμφωνία αναζωπύρωσε και παλιές κόντρες στο εσωτερικό της ΝΔ μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Της Άννας Καραβοκύρη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή ομιλία του στην Βουλή θα υποστηρίξει πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες και θα υποστηρίξει την «κρισιμότητα» και την «αναγκαιότητα» υπερψήφισης της συμφωνίας λέγοντας πως υπάρχουν νέα δεδομένα στην γεωπολιτική σκακιέρα και πλέον υπάρχουν νέου τύπου απειλές για την χώρα.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπεραμυνθεί της νέας συμφωνίας λέγοντας πως η Ελλάδα αποκτά επιπρόσθετη βαρύτητα και σημασία στις προσπάθειες για τη συγκρότηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
  • Θα υποστηρίξει πως η στενότερη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά σε περιοχές ιδιαίτερης ευαισθησίας θωρακίζει τη χώρα μας και παράλληλα θα ενισχύει την διαπραγματευτική της θέση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η βαρύτητά της και η διαπραγματευτική της θέση κατά τη διαμόρφωση αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι με την συγκεκριμένη συμφωνία η Ελλάδα ενισχύει και διευρύνει τη γεωπολιτική και την γεωστρατηγική της, ισχυροποιείται εντός των χωρών του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα αναβαθμίζεται κι αποκτά σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποδώσει σε fake news τα περί μόνιμης εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στην χώρα που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως η διοίκηση και ο έλεγχος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπου βρίσκονται Αμερικανικές Δυνάμεις βρίσκονται και παραμένουν πλήρως στην ελληνική αρμοδιότητα.  

  • Επίσης, θα υποστηρίξει πως η νέα τροποποιημένη συμφωνία είναι βελτιωμένη και ευνοϊκότερη για την χώρα λέγοντας πως με βάση τις παλαιότερες ρυθμίσεις η καταγγελία της αμυντικής συμφωνίας απαιτούσε μια προηγούμενη προειδοποίηση ενάμιση έτους ενώ τώρα αυξάνεται σε δύο έτη ο χρόνος προειδοποίησης πριν την καταγγελία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για να δούμε αν θα δώσει συνέχεια στο νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την αρχική του εισήγηση στην Βουλή, προχθές «σήκωσε το γάντι» που του πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΝΔ περί «λόμπυ κατευνασμού» κι έστειλε το δικό του μήνυμα.

  • «Γίνεται στην ελληνική κοινωνία μία συζήτηση περί πατριωτισμού. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Το θέμα όμως είναι πώς προσλαμβάνεται αυτό» σημείωσε. Για να προσθέσει πως «πολλές  φορές στην ιστορία μας, ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες» .

Παράλληλα τόνισε «να  δούμε λοιπόν πως νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό. Η απραξία, ο στρουθοκαμηλισμός, η λογική πίσω στα κανόνια, δεν συνιστά πατριωτισμό». Αναμένεται σήμερα να δούμε αν θα υπάρξει αντίδραση ή απάντηση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.

Παναγιώτης Δρίβας