• 4 Αυγούστου, 2021

“Στον πάγο” τα μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία μετά το προκλητικό tweet Ζάεφ- “Λαγός” του Μαξίμου ο Μπογδάνος

 “Στον πάγο” τα μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία μετά το προκλητικό tweet Ζάεφ- “Λαγός” του Μαξίμου ο Μπογδάνος

“Σωσίβιο” στο tweet του Ζόραν Ζάεφ που -κατά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών- αποκάλεσε την ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του “εθνική ομάδα της Μακεδονίας”, στο περιθώριο του αγώνα με την Ολλανδία, βρίσκει, απ΄ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση για να παραπέμψει στις καλένδες την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία που καθυστερεί εδώ και μήνες για να αποφύγει τις αντιδράσεις (και την καταψήφισή τους) από βουλευτές προσκείμενους στον Αντώνη Σαμαρά.

Το “σήμα” έδωσε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, βουλευτής ο οποίος και σε άλλες περιπτώσεις έχει δράσει ως “λαγός” προλειαίνοντας το έδαφος, ή προαναγγέλοντας κυβερνητικές αποφάσεις. Ιδιαίτερα, δε, αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου καθώς ο βουλευτής διατηρεί άριστη σχέση με τον “σκληρό πυρήνα” του πρωθυπουργικού γραφείου.

Χθες, λοιπόν, ο κ. Μπογδάνος, μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Anmt1 προέτρεψε την κυβέρνηση να μην φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια που προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών εντός της τρέ3χουσας κοινοβουλευτικής θητείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το tweet του Ζάεφ. Είναι γνωστό πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας για την ψήφιση (σύντομα) των μνημονίων -όπως είχε δηλώσει ο τελευταίος και δεν είχε διαψευστεί από το Μέγαρο Μαξίμου-, οπότε τυχόν αναίρεση αυτής της δέσμευσης εξαιτίας της προκλητικής, όντως, αφορμής που έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ συνιστά ρωγμή στην ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πολιτικά κάτι τέτοιο ευνοεί την κυβέρνηση καθώς αποφεύγει μια εσωτερική κρίση που θα προέκυπτε πιθανώς κατά την ψήφιση των μνημονίων, με πιθανότατες “διαρροές”, ή απουσίες, αλλά και εξαιτίας της σκληρής στάσης που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό επισημαίνοντας την αλλαγή στάσης της Ν.Δ από την ρητορική των συλλαλητηρίων.

Την πιθανότητα να παραπεμφθεί στις καλένδες η ψήφιση των μνημονίων προαναγγέλει, μετά τις δηλώσεις Μπογδάνου, και η “Καθημερινή”, αποκαλύπτοντας έμμεσα τις προθέσεις του Μαξίμου.

«Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική και μάλιστα για ένα θέμα όπως αυτό το ποδόσφαιρο» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τις αναρτήσεις του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με το EURO 2020 όπου αναφέρθηκε στην ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του ως «Μακεδονίας» και όχι Βόρειας Μακεδονίας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μάλιστα υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε εκφράσει επιφυλάξεις ως αντιπολίτευση για τη χρήση του όρου μακεδονικούς σε ότι αφορά την ταυτότητα και τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Κατρούγκαλος: Ο Ζάεφ οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών – Βολές και κατά της ΝΔ

To tweet Ζάεφ και το “σήμα” Μπογδάνου:

https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1407011810977398784?s=20

Άρθρο του Σεραφείμ Κοτρώτσου: “Τιμάς” τις Πρέσπες; Απόδειξη…

Το πρωτοσέλιδο θέμα της “Καθημερινής”

Η Καθημερινή