• 24 Φεβρουαρίου, 2021

Στην Αθήνα ο Σεργκέι Λαβρόφ – Τι σημαίνει εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης

 Στην Αθήνα ο Σεργκέι Λαβρόφ – Τι σημαίνει εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης

Η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές επαφές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και τις περιφερειακές συνεργασίες ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. O πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

“Πόλεμος” ανακοινώσεων και ακραίες προκλήσεις – Άγκυρα: Το Oruc Reis είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα – Αθήνα: Διάβημα και ενημέρωση εταίρων

Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Η επίσκεψη Λαβρόφ σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία και η Ρωσία στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα πως είναι έτοιμη να αξιοποιήσει και άλλες συμμαχίες στην περιοχή.

Η Άγκυρα λίγα 24ωρα πριν από τη λήξη της προηγούμενης Navtex για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, η Άγκυρα εξέδωσε νέα με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των εργασιών μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου.

Σκληρή απάντηση στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για το Oruc Reis, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να μείνει με… σταυρωμένα χέρια απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα.

Μετά την απάντηση της Αθήνας, η Άγκυρα συνέχισε την ακραία ρητορική.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι το Οruc Reis βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα (25 Οκτωβρίου) μια αβάσιμη δήλωση που ισχυρίζεται ότι οι σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγει χώρα μας σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και χαρακτήρισαν αυτές τις δραστηριότητες ως “παράνομες”», ανέφερε στην ανακοίνωση του τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η περιοχή όπου το πλοίο Οruc Reis διεξάγει σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της χώρας μας, η οποία καθορίζεται βάσει του διεθνούς δικαίου και είναι εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη», προσέθεσε

Παράλληλα συνεχίζεται η ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών της Ελλάδας καθώς, την Τρίτη θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι αναμένεται να συζητήσουν για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς μετά τη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά και την κοινή προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία καθίσταται σαφές ότι η Αθήνα επιδιώκει να δώσει στίγμα ότι η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία που ενεργεί ως ταραξίας.