• 6 Αυγούστου, 2020

Σταμάτης Μαλέλης στο Libre: Στρατηγικός αντίπαλος η ΝΔ- Το ΚΙΝ.ΑΛ να στρίψει αριστερά

 Σταμάτης Μαλέλης στο Libre: Στρατηγικός αντίπαλος η ΝΔ- Το ΚΙΝ.ΑΛ να στρίψει αριστερά

“Μπορεί να ασχολούμαι με την πολιτική αλλά αποφεύγω τις πολλές συναναστροφές με τους πολιτικούς”, δηλώνει ο διευθυντής ειδήσεων του Mega και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης σε μια ενδιαφέρουσα πολιτικο-μιντιακή συνέντευξη που παραχώρησε στο Libre.gr. Και στο ερώτημα για τη σχέση δημοσιογραφίας – πολιτικής απαντά: “Άλλο πολιτικοποιημένος δημοσιογράφος και άλλο στρατευμένος και παπαγαλάκι. Το να έχεις τις πολιτικές σου απόψεις δεν είναι κακό. Το να διαβάζεις non paper και να κάνεις πολιτικά παιχνίδια για λίγα ψίχουλα εξουσίας είναι αθέμιτο. Δυστυχώς δημοσιογράφοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια και αντί να ντρέπονται μας κουνούν το δάχτυλο”.

Ο Σταμάτης Μαλέλης είναι, στις μέρες μας, ένα “δισυπόστατο” όν. Γι αυτό και μια συζήτηση μαζί του έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Έβαλε τη σφραγίδα του στο πολυσυζητημένο come back του Mega Channel (υπό την ιδιοκτησία, πλέον, του Βαγγέλη Μαρινάκη), κάτι που συζητείται ευρέως, την ώρα που, παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στα κοινά, ως στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ και επικεφαλής της κίνησης των “81” που έχουν χαράξει σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, κάτι που ενίοτε τον φέρνει σε αντιπαράθεση με “συντρόφους” του που πιέζουν την Φώφη Γεννηματά σε μια πιο φιλική προς την κυβέρνηση πορεία. Σε αυτούς, άλλωστε, στέλνει μήνυμα μέσω της σημερινής του παρέμβασης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο libre.gr ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για όλα: για το νέο Mega, το μιντιακό τοπίο, τους δημοσιογράφους, αλλά και την κυβέρνηση, τα θέματα της επικαιρότητας, το ΚΙΝ.ΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, ο Σταμάτης Μαλέλης τονίζει:

  • Σχολή Μαλέλη σημαίνει να βλέπεις την ιερότητα της είδησης και να εργάζεσαι για την αποκάλυψη της. Στην σχολή αυτή δεν χωράνε συμβιβασμοί ούτε παραγοντισμοί και προσωπικές ατζέντες. Είναι η δημοσιογραφία της έρευνας και της δημοσιοποίησης. Μπορεί να ασχολούμαι με την πολιτική αλλά αποφεύγω τις πολλές συναναστροφές με τους πολιτικούς. Τώρα εάν έκανα λάθη. Σίγουρα ναι . Ποιος άνθρωπος που δουλεύει δεν κάνει λάθη.
  • Άλλο πολιτικοποιημένος δημοσιογράφος και άλλο στρατευμένος και παπαγαλάκι. Το να έχεις τις πολιτικές σου απόψεις δεν είναι κακό. Το να διαβάζεις non paper και να κάνεις πολιτικά παιχνίδια για λίγα ψίχουλα εξουσίας είναι αθέμιτο. Δυστυχώς δημοσιογράφοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια και αντι να ντρέπονται μας κουνούν το δάχτυλο
  • Το κόμμα μου το ΚΙΝΑΛ πρέπει να στρίψει αριστερά . Και να το κάνει αμέσως. Εγώ θα προσπαθήσω πολύ για αυτό. Δεν θα αφήσω τους λίγους ματαιόδοξους να πάνε το κόμμα μου δεξιά.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

-Εδώ και πολλά χρόνια βαδίζετε μεταξύ πολιτικής και δημοσιογραφίας. Πόσο δεοντολογικό είναι αυτό τόσο για την πολιτική όσο και για τη δημοσιογραφία;

ΑΠ. Εχω τις πολιτικές μου απόψεις. Πιστεύω στην κεντροαριστερά. Στην Σοσιαλδημοκρατία. Πιστεύω σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και Ανάπτυξης με δικαιοσύνη για όλους. Ο ασύδοτος καπιταλισμός με ενοχλεί. Την δουλειά μου προσπαθώ να την κάνω όσο πιο έντιμα μπορώ . Θέλω να καταγράφω όλες τις απόψεις ακόμη και αυτές που δεν μου είναι… αρεστές.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνατε ως υπεύθυνος ενημέρωσης τηλεοπτικών σταθμών; Στο χώρο των δημοσιογράφων υπάρχει ένας όρος η «σχολή Μαλέλη». Αυτό εσείς πως το έχετε διαχειριστεί;

ΑΠ. Σχολή Μαλέλη σημαίνει να βλέπεις την ιερότητα της είδησης και να εργάζεσαι για την αποκάλυψη της. Στην σχολή αυτή δεν χωράνε συμβιβασμοί ούτε παραγοντισμοί και προσωπικές ατζέντες. Είναι η δημοσιογραφία της έρευνας και της δημοσιοποίησης. Μπορεί να ασχολούμαι με την πολιτική αλλά αποφεύγω τις πολλές συναναστροφές με τους πολιτικούς.

Τώρα εάν έκανα λάθη. Σίγουρα ναι . Ποιος άνθρωπος που δουλεύει δεν κάνει λάθη. Μην ξεχνάτε όμως ότι είμαι τριάντα ολόκληρα χρόνια διευθυντής καναλιών. Όλων των καναλιών!!! Και αυτό κάτι σημαίνει. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Πως μπορείς να είσαι τριάντα χρόνια στο κοντρόλ και να μην έχεις κάνει λάθη;

-Μιας και κάναμε λόγο για πολιτική και δημοσιογραφία. Πού ταυτίζονται αυτά τα δύο και που διαφέρουν. Γιατί εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται ότι έχει χαθεί για το ποιος είναι ο «ελέγχων» και ποιος ο «ελεγχόμενος».

ΑΠ. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Άλλο πολιτικοποιημένος δημοσιογράφος και άλλο στρατευμένος και παπαγαλάκι. Το να έχεις τις πολιτικές σου απόψεις δεν είναι κακό. Το να διαβάζεις non paper και να κάνεις πολιτικά παιχνίδια για λίγα ψίχουλα εξουσίας είναι αθέμιτο. Δυστυχώς δημοσιογράφοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια και αντι να ντρέπονται μας κουνούν το δάχτυλο.

Παλαιότερα αρθρογραφούσατε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», για το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. Μάλιστα διευθυντής της εφημερίδας τότε ήταν ο σημερινός λογογράφος του πρωθυπουργού, ο Γιάννης Βλαστάρης. Ενταχθήκατε στη Δημοκρατική Αριστερά και στη συνέχεια προσχωρήσατε το Κίνημα Αλλαγής. Τι προσδοκάτε για το μέλλον;

Απ . Σωστά Από το 2000 μιλάω για την ανάγκη μιας μεγάλης και ενιαίας κεντροαριστεράς. Μπορείτε να τα βρείτε στα άρθρα μου. Πάντα ονειρευόμουν μια παράταξη που θα αρχίζει από το κέντρο και θα φτάνει στην αριστερά. Πάντα πίστευα στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ποιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ;

ΑΠ. Μα τι δουλειά μπορεί να έχει ένα σοσιαλιστικό κόμμα με τη Δεξιά. Το κόμμα μου το ΚΙΝΑΛ πρέπει να στρίψει αριστερά . Και να το κάνει αμέσως. Εγώ θα προσπαθήσω πολύ για αυτό. Δεν θα αφήσω τους λίγους ματαιόδοξους να πάνε το κόμμα μου δεξιά.

Εσείς τι προτείνετε; Αυτονομία ή ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ . Προτείνω μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει έναν στρατηγικό αντίπαλο τη ΝΔ, τη συντήρηση και την ακροδεξιά.

Το MEGA πιστεύετε ότι θα γίνει και πάλι το πρώτο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης;

Ναι το πιστεύω. Όλοι σ’ αυτό το κανάλι δουλεύουμε με πάθος και θα τα καταφέρουμε.