• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Σωματίδια καπνού: “Ιδιαίτερα τοξικά” λένε οι ειδικοί- Τι εισπνεύσαμε- “Κόκκινος” ουρανός στην Αθήνα

 Σωματίδια καπνού: “Ιδιαίτερα τοξικά” λένε οι ειδικοί- Τι εισπνεύσαμε- “Κόκκινος” ουρανός στην Αθήνα

Η μακροχρόνια εισπνοή των μικροσωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα από την πυρκαγιά μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αλλά και σειρά άλλων προβλημάτων υγείας προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης.

«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό, ενώ ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Οι δέκα περιοχές της Αττικής με τον πιο μολυσμένο αέρα από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε και για τα παιδιά σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη.

«Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε» υπογράμμισε.

Ο ίδιος έκανε αναφορά και σε κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έγκυες τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουν να μην εκτεθούν και να μην εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, γιατί προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως προβλήματα χαμηλού σωματικού βάρους, πρόωρου τοκετού κλπ.

Η εφημερίδα “Τα Νέα”, μάλιστα, επιχειρεί με την βοήθεια επιστημόνων μια καταγραφή του τι εισπνεύσαμε το τελευταίο 24ωρο. Είναι χαρακτηριστικό πως η ποσότητα πολλών τοξικών σωματιδίων που ανέπνευσαν οι Αθηναίοι εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη υπερβαίνει ακόμα και κατά 10 φορές το επιτρεπόμενο όριο.

Τα Νέα