• 12 Απριλίου, 2021

Self test: Οι φαρμακοποιοί αρνούνται να τα παραλάβουν –”Κίνδυνος μεγάλης διασποράς του ιού”- Ενδιαφέρον από την Siemens!

 Self test: Οι φαρμακοποιοί αρνούνται να τα παραλάβουν –”Κίνδυνος μεγάλης διασποράς του ιού”- Ενδιαφέρον από την Siemens!

Στα άκρα οδηγείται η ρήξη μεταξύ της κυβέρνησης και των φαρμακοποιών με αφορμή την προμήθεια και την διάθεση των self test.

Με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλλγος Αττικής (ΦΣΑ) χαρακτηρίζει τη διαδικασία ως «πλήρως αντιεπιστημονική», με κίνδυνο να αποβεί από «άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη».

«Ας αφήσει λοιπόν η Κυβέρνηση τα άστοχα πυροτεχνήματα περί διενέργειας self tests κατ οίκον ή στα φαρμακεία. Ας σταματήσει την υπερ-προβολή άστοχων δηλώσεων και την εκστρατεία συκοφάντησης του κλάδου από τα ΜΜΕ και ας προσπαθήσει να οργανώσει αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και πολύ καιρό : την διενέργεια τεστ στον πληθυσμό με ορθό και επιστημονικό τρόπο σχεδιασμένο και όχι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους», επισημαίνουν οι Φαρμακοποιοί, «κατακεραυνώνοντας» την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας με την εξής φράση:

«Με ότι μας δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η μέχρι τώρα πολιτική της στην εξέλιξη της πανδημίας, είναι αυτή που μας έχει φέρει σε αυτό το εφιαλτικό αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος σε τηλεοπτική παρέμβαση του στο Kontra Channel το βράδυ της Τρίτης δήλωσε ότι είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία ότι θα δοθούν τα test αρχές Απριλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΦΣΑ

“Σφάχτηκαν” on air στον Σκάϊ Λουράντος – Οικονόμου: “Σηκωθείτε φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου!” (vid)

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν την πλήρη διαφωνία τους, στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία χορήγησης self tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων.

Η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη.

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων.

Αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να γίνουν αυτά τα self tests.

Όλα αυτά τα 40 εκ. χρησιμοποιημένα μηνιαίως τέστ, τα οποία θα είναι με βιολογικό φορτίο που θα αποβάλλονται; Σε κοινούς κάδους σκουπιδιών; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι τον κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι μέσα στα φαρμακεία στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;

Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ τώρα που πια η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, λόγω της δικής της αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας.

Στην προσπάθεια συκοφάντησης των φαρμακοποιών με φθηνά επιχειρήματα δήθεν περί αιτημάτων αμοιβής προσπαθώντας να πετύχει έναν κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος τους, απαντάμε με τις πράξεις μας.

Ένα παράδειγμα μόνο : Χρόνια τώρα συμμετέχουμε στον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς καμία υποχρέωση, καλύπτοντας τα κενά της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης της χώρας με μόνη αμοιβή το χαμόγελο και τις ευχαριστίες των εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Μόνο τη φετινή περίοδο τα φαρμακεία της χώρας πραγματοποίησαν περί τα 4 εκ εμβολιασμούς με ότι κινδύνους συνεπαγόταν αυτό για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Ας αφήσει λοιπόν η Κυβέρνηση τα άστοχα πυροτεχνήματα περί διενέργειας self tests κατ οίκον ή στα φαρμακεία. Ας σταματήσει την υπερ-προβολή άστοχων δηλώσεων και την εκστρατεία συκοφάντησης του κλάδου από τα ΜΜΕ και ας προσπαθήσει να οργανώσει αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και πολύ καιρό: την διενέργεια τεστ στον πληθυσμό με ορθό και επιστημονικό τρόπο σχεδιασμένο και όχι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Με ότι μας δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η μέχρι τώρα πολιτική της στην εξέλιξη της πανδημίας, είναι αυτή που μας έχει φέρει σε αυτό το εφιαλτικό αποτέλεσμα.

Παραλαβή μόνο υπό καθορισμένο πλαίσιο

Ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση έχει χειριστεί την υπόθεση των self tests έχει οδηγήσει σε σύγχυση τους πολίτες, οδηγώντας τους φαρμακοποιούς στο να ξεκαθαρίσουν το ότι θα προχωρήσουν στη διανομή τους μόνο εφόσον καθοριστεί σαφές πλαίσιο.

«Αν δεν καθοριστεί ένα πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει με ποιο τρόπο θα γίνεται η προμήθεια των test από τα φαρμακεία και η διανομή τους στους πολίτες, και ταυτόχρονα αν δεν απαγορεύσει ρητώς να γίνονται μέσα στα φαρμακεία, εμείς δεν πρόκειται να παραλάβουμε τίποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος στο Kontra Channel το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Λουράντο, το να απαγορευτεί η διενέργεια των self tests μέσα στο φαρμακείο αποτελεί μία άκρως σημαντική παράμετρο στην υπόθεση.

Siemens από την πίσω πόρτα;

‘Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του avgi.gr, μόνο δυο self test κυκλοφορούν στην αγορά εκ των οποίων το ένα είναι γερμανικό δια χειρός της Siemens και το άλλο αμερικανικής εταιρείας

Το self test της  Siemens  εγκρίθηκε από τις αρχές της Γερμανίας στις 24 Φεβρουαρίου και με την έγκριση αυτή μπορεί να κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές της Ευρώπης αν και δεν έχει πάρει πιστοποίηση σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ όπως αναφέρει η γνωμοδότηση που εξέδωσε  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στις 17 Μαρτίου.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, αυτά τα δυο τεστ είναι μόνο διαθέσιμα και μάλιστα το self test της Siemens κυκλοφόρησε πριν από τρεις ημέρες.

Ο Ανδρέας Γαλανόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 σε οξύ τόνο επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να γίνει η διανομή τους στους πολίτες μέσω των φαρμακείων ενώ επεσήμανε ότι δεν έχουν και ως Προμηθευτικός Συνεταιρισμός καμιά ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το πως θα γίνεται η διανομή και με βάση ποια κριτήρια ανά φαρμακείο.