Ρίσκο να σταματήσουν τα self tests σε πλήρως εμβολιασμένους στους εργασιακούς χώρους; – Τι απαντά στο libre η Β. Παπαευαγγέλου

 Ρίσκο να σταματήσουν τα self tests σε πλήρως εμβολιασμένους στους εργασιακούς χώρους; – Τι απαντά στο libre η Β. Παπαευαγγέλου

Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self-test σε χώρους εργασίας, αλλά και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης (εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων) ανακοινώθηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Το libre μίλησε σχετικά με το θέμα αυτό με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, θέτοντας το ερώτημα εάν ενέχει ρίσκο το να μην κάνουν self test οι πλήρως εμβολιασμένοι.  

  • Το ερώτημα τέθηκε διότι τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά του κοροναϊού δεν προστατεύουν από το να μην κολλήσει και να μη μεταδώσει κάποιος την ασθένεια, προστατεύουν μόνο από τη βαριά νόσηση.

Μήπως θα έπρεπε και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα να ελέγχονται;

«Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε τώρα. Τώρα το ιικό φορτίο είναι χαμηλό. Αν ήμασταν στα επίπεδα του Μαρτίου, θα ίσχυαν άλλα μέτρα και θα έπρεπε να κάνουν self test και οι πλήρως εμβολιασμένοι».

Άρα, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να αλλάξει, αν μεταβληθούν, επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν τώρα;

«Φυσικά, οπωσδήποτε και θα αλλάξει αν συμβεί κάτι τέτοιο».

Σχετικά με τα παιδιά που πάνε κατασκήνωση ή που παρακολουθούν κάποια θερινά μαθήματα (φροντιστήρια ή εργαστήρια), θα πρέπει να κάνουν self test, με δεδομένο ότι στα παιδιά ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος (και ότι μεταφέρουν χαμηλότερο ιικό φορτίο);

«Θα συνεχίσουν να κάνουν self test τα παιδιά που πάνε κατασκήνωση ή που παρακολουθούν όποιου είδους μαθήματα σε τάξη ή σε ομαδικά».

Η επικυριαρχία του στελέχους Δέλτα

Σχολιάζοντας ότι τα ευχάριστα δεδομένα που ανακοινώνονται κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τις τελευταίες εβδομάδες και ιδίως κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε: «Και για εμάς είναι πολύ ευχάριστο να μεταφέρουμε καλές ειδήσεις, καλά νέα, ειδικά μετά από τόσο καιρό που τα δεδομένα πραγματικά μας στενοχωρούσαν».

Ωστόσο, σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα (το στέλεχος Δέλτα συνδέθηκε αρχικά με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδία) η οποία συνδέθηκε με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο, υπήρξε αναλυτική αναφορά κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

  • «Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν πιο έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Το στέλεχος φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ότι σε αντίθεση με τα στελέχη Alpha, Beta και Gamma όσον αφορά τις μεταλλάξεις που φέρει, δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα variants of concern. Δεν φέρει ούτε τη μετάλλαξη N501Υ, ούτε τη μετάλλαξη E484Κ.  Αυτό δείχνει ότι ο ιός στο στέλεχος Δέλτα βρήκε μια εναλλακτική οδό εξέλιξης, μια οδό που δεν έχει ακολουθηθεί από τα άλλα variants of concern και δείχνει έτσι το εξελικτικό τοπίο στο οποίο μπορεί να κινηθεί ότι είναι αρκετά ευρύ», επεσήμανε ο κ. Γκ. Μαγιορκίνης.

Αναμένουμε να δούμε τη Δέλτα στην Ελλάδα; Ρωτήσαμε την κα Παπαευαγγέλου

«Η μετάλλαξη Δέλτα, σίγουρα, θα έρθει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έρθει, εφόσον έχει φτάσει ταχύτατα στην Ευρώπη και έχει επικρατήσει στη Βρετανία. Επειδή είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στη χώρα μας, για αυτό τονίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, για να αποφύγουμε τις όποιες επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα, με όπλο μας το αυξημένο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού».

Ισχύει ότι είναι μεν πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά η νόσηση είναι ελαφρύτερη;

«Δεν το ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα. Δεν έχουμε πολλά στοιχεία μέχρι τώρα για τη νόσηση, καθώς στη Βρετανία, όπου επικρατήσαμε η Δέλτα, υπάρχει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων και ίσως σε αυτό οφείλεται η ελαφρύτερη νόσηση.

Για τη μεταδοτικότητα γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη ή «μετάλλαξη του Κεντ». Η μετάλλαξη του Kent γνωρίζαμε ότι ήταν 30% περίπου πιο μεταδοτική από το τον νέο κοροναϊό,  ενώ η μετάλλαξη Δέλτα είναι 60% πιο μεταδοτική.

Ο κατά το δυνατόν άμεσος εμβολιασμός όλων των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας επείγει και θα συμβάλλει όχι μόνο στην ατομική προστασία του καθενός μας, αλλά και στη δημιουργία της απαραίτητης ασπίδας προστασίας έναντι της διασποράς του ιού και των επικίνδυνων μεταλλαγμένων στελεχών», κατέληξε η κα Παπαευαγγέλου.

Σχετικά Άρθρα