Ρεβεγιόν: Γιατί 9 άτομα στο τραπέζι; Χρειάζεται προληπτικό τεστ;

 Ρεβεγιόν: Γιατί 9 άτομα στο τραπέζι; Χρειάζεται προληπτικό τεστ;

Μία νέα μετάλλαξη του κοροναϊού  απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα για το ζήτημα αυτό προέβη σε επείγουσα ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χάνκοκ, τη Δευτέρα το μεσημέρι τουλάχιστον 60 τοπικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν κρούσματα που προκλήθηκαν από μετάλλαξη του ιού, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 1000, εντοπίζονται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε ο ΠΟΥ.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας τόνισε ότι για τη μετάλλαξη δε γνωρίζουν ακόμα πολλά πράγματα και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως η μετάλλαξη θα επιδεινώνει τη νόσο ή πως το εμβόλιο δε θα είναι εξίσου αποτελεσματικό, ενώ κατέληξε ότι πρέπει να δράσουν αποφασιστικά για να περιοριστεί η έκταση της νόσου.

Το θέμα σχολίασε και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

  • «Ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς. Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο, ούτε για κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Όλοι οι ιοί συνεχώς αλλάζουν. Επειδή ο ιός έχει σύντομο χρόνο ζωής, ανανεώνονται τα γενετικά του χαρακτηριστικά αρκετά συχνά. Το γεγονός ότι ανιχνεύτηκε μία μεταλλαγή σε μεγάλο αριθμό ατόμων που προσβλήθηκαν πρόσφατα δε σημαίνει ότι είναι ανησυχητική αυτή η μεταλλαγή».

Ο κ. Παρασκευής σχολίασε, επίσης, την ανάγκη των ανθρώπων για οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις ενόψει των εορτών, τις οποίες χαρακτήρισε απόλυτα κατανοητές αλλά προέτρεψε να τηρηθούν όσα επιμένουν να συμβουλεύουν οι ειδικοί, για περιορισμό των συγκεντρώσεων σε δύο οικογένειες (9 περίπου άτομα) και όχι παραπάνω, για συχνό αερισμό του χώρου και για τήρηση του μέτρου της απόστασης στο βαθμό του εφικτού. Για τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, για αποφυγή να μοιράζονται μεταξύ τους τα άτομα σκεύη (πιάτα, πιρούνια, ποτήρια) να μην τρώνε από κοινό πιάτο.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα είχε αποτέλεσμα προς την αποφυγή της διασποράς το να κάνουν τεστ τα άτομα που πρόκειται να παρευρεθούν σε μία οικογενειακή συγκέντρωση, απάντησε ότι –αν και θα συνέβαλε κάτι τέτοιο στην πρόληψη– δεν μπορεί να γίνει γενική σύσταση να κάνει όλος ο πληθυσμός τεστ αυτές τις ημέρες.

Ωστόσο, εάν κάποιος έκανε τεστ ανίχνευσης 2-3 ημέρες πριν το γιορτινό τραπέζι, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να είναι θετικός και να διασπείρει τον ιό σε άλλους, ενώ για μία ακόμα φορά τόνισε ότι εάν κανείς έχει κάποιο από τα συμπτώματα, δεν πρέπει να βρεθεί με συγγενείς του.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχετικά Άρθρα