• 3 Αυγούστου, 2021

Ρεπορτάζ από Βρυξέλλες: Κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για “καλοκαιρινό μορατόριουμ στο Αιγαίο”

 Ρεπορτάζ από Βρυξέλλες: Κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για “καλοκαιρινό μορατόριουμ στο Αιγαίο”

Στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί απέναντι από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με κύριο γνώμονα να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο έπειτα από ένα μακρύ διάστημα κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από Βρυξέλλες Στεφανία Μουρελάτου

«Είναι προτιμότερο να συζητάμε και να διαφωνούμε» κωδικοποιούν κυβερνητικοί παράγοντες το πνεύμα που διακατέχει την ελληνική κυβέρνηση για το πολυαναμενόμενο ραντεβού.

Οι δύο άνδρες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση καθώς απορρίφθηκε η εκδοχή των διευρυμένων συνομιλιών με την παρουσία Υπουργών. Έτσι κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι η αφετηρία θα είναι προσφορότερη για μια σε βάθος και ουσιαστική πολιτική συζήτηση.

  • «Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας είναι απολύτως αποσαφηνισμένες στην τουρκική πλευρά και θα επισημανθούν εκ νέου από τον Πρωθυπουργό» σημείωνε κυβερνητική πηγή με γνώση των διαφορετικών σεναρίων, που έχει επεξεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το επιτελείο για την έκβαση της συζήτησης με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ζητούμενο από αυτή την συνάντηση θα ήταν ενδεχομένως η «συμφωνία ενός μορατόριουμ στην ένταση στο Αιγαίο φέτος το καλοκαίρι».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται αυτή την περίοδο στις μυλόπετρες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος,Τζο Μπάιντεν, προσέρχεται στην συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με  σκληρή γραμμή για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S400. Επί της ουσίας ζητεί τα κλειδιά των ρωσικών πυραύλων φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Τούρκο Πρόεδρο.

Το διάστημα δε που ο κ. Ερντογάν είχε στρέψει την πλάτη του στη Δύση ενδυναμώθηκε ιδιαίτερα η ελληνοαμερικανική συνεργασία, κάτι που επιτάσσει κινήσεις από μέρους της Τουρκίας να ξαναπλασαριστεί ως αξιόπιστος για τις ΗΠΑ εταίρος στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο μεταφράστηκε η κάθοδος στην Λιβύη πολυπληθούς υπουργικού κλιμακίου και οι επαφές του Τούρκου υπουργού εξωτερικών με τον Ιταλό ομόλογό του.

  • Στα τέλη Ιουνίου επιπρόσθετα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όπου θέματα υψηλής σημασίας για την Τουρκία όπως η τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό κλπ θα είναι στην ατζέντα.

Στο περιθώριο της Συνόδου Ηγετών του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός θα έχει τρία ακόμη ραντεβού. Με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όπου επί τάπητος θα τεθεί η άρση των βρετανικών περιορισμών στην τουριστική ροή προς την Ελλάδα, ακολούθως με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και το. Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.