• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Ρεπορτάζ από Ριάντ: Επετεύχθη η αιχμή της στόχευσης; Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη

 Ρεπορτάζ από Ριάντ: Επετεύχθη η αιχμή της στόχευσης; Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη

Η δεύτερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Σαουδική Αραβία μέσα σε δεκαεννέα μήνες επιβεβαίωσε τις σχέσεις εμπιστοσύνης που φιλοδοξεί να χτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οικονομικό γίγαντα που ξύπνα με ταχύτητα.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Εξέπληξε ευχάριστα την ελληνική αποστολή στο γεύμα που παρέθεσε ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμαν προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού, η παρουσία πολλών υπουργών αλλά πρωτίστως η εμφάνιση του διαδόχου στο ακροατήριο κατά την συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζον Ντεφτεριος.

  • Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Περα από τις επενδύσεις στον τουρισμό, ζωηρό ενδιαφέρον καταγράφηκε για την μεταφορά μέσω Ελλάδας στην ΕΕ πρασίνου υδρογόνου που παράγεται μέσω ανανεώσιμων πηγών στην Σαουδική Αραβία καθώς και η διασύνδεση των δύο χωρών με καλώδιο δεδομένων κάτι που θα συνιστούσε σημαντική αναβάθμιση της Ελλάδας στον τομέα του data gravity.

Το να είναι η Ελλάδα ο προτιμητέος Ευρωπαίος εταίρος για τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι αιχμή της στόχευσης της ελληνικής κυβέρνησης.

  • “Υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας σε επίπεδο οικονομικό και γεωπολιτικό. Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον τρίτων. Έίναι η Τουρκία που αυτοαποκλείεται με τις επιλογές της. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην διατήρηση ανοικτών διαύλων με την Τουρκία” επισήμανε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία με δημοσιογράφους. Η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς εκεί τεκμαίρεται ότι θα εστιάσει την πίεση του ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Στα ελληνοτουρκικα οι εξάρσεις θεωρείται ότι θα κινηθούν στα συνήθη πλαίσια. “Δεν εκφοβιζομαστε και δεν θα αφήσουμε να παραβιαστουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα” επανέλαβε το μήνυμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.