• 28 Νοεμβρίου, 2021

Πυρά Μέιτζορ: “Πολιτικά διεφθαρμένη” η κυβέρνηση Τζόνσον

 Πυρά Μέιτζορ: “Πολιτικά διεφθαρμένη” η κυβέρνηση Τζόνσον

Ο Σερ Τζον Μέιτζορ, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1990 – 1997, διαδεχόμενος τη Μάργκαρετ Θάτσερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τζόνσον ως «πολιτικά διεφθαρμένη», μετά από μια ήδη ταραχώδη εβδομάδα για τους Συντηρητικούς.

Πρόσφατα ο επίσης συντηρητικός βουλευτής Όουεν Πάτερσον κρίθηκε ένοχος από την πειθαρχική επιτροπή της Βουλής για υπόθεση lobbying. Σύμφωνα με τα στοιχεία παρείχε επί πληρωμή συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δυο ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που ερχόταν σε σύγκρουση με τα βουλευτικά του καθήκοντα.
Η κυβέρνηση Τζόνσον στην αρχή της εβδομάδας επιχείρησε να αλλάξει τον πειθαρχικό σύστημα των βουλευτών, κάτι που αυτομάτως θα έδινε αναβολή στην ποινή του Πάτερσον. Το γεγονός ότι η ψήφιση συνέπεσε χρονικά με την παραπομπή του βουλευτή, ξεσήκωσε αντιδράσεις που υποχρέωσαν τον Τζόνσον να κάνει στροφή 180 μοιρών, ζητώντας συγγνώμη, ενώ οδήγησαν τον βουλευτή σε παραίτηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Μέιτζορ, χαρακτήρισε τον χειρισμό την υπόθεσης «ντροπιαστικό και λανθασμένο», ενώ πρόσθεσε ότι η γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης «εκπέμπει υπεροψία» και υποβαθμίζει την φήμη των Συντηρητικών.