Προειδοποίηση Παρασκευή στο libre για τους εμβολιασμένους: Αποφυγή συγχρωτισμού

 Προειδοποίηση Παρασκευή στο libre για τους εμβολιασμένους: Αποφυγή συγχρωτισμού

Από το Σάββατο, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδας, για τους εμβολιασμένους, το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα ισούται με «διαβατήριο ελευθερίας», αναφορικά με την κυκλοφορία, την εστίαση και την ψυχαγωγία, ανεξάρτητα από τον επιδημιολογικό χαρακτηρισμό της περιοχής που βρίσκονται. Αυτό σημαίνει ότι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της αυξημένης διασποράς της λοίμωξης Covid-19, των πολλών κρουσμάτων και της πίεσης στο σύστημα Υγείας, αποσυνδέονται (για τις επόμενες 2 εβδομάδες τουλάχιστον) από τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή τοπικού lockdown.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Για την επικινδυνότητα των μέτρων -η επιτυχία των οποίων εξαρτάται κατά πολύ από την υπευθυνότητα των πολιτών, των επαγγελματιών εστίασης – αναψυχής και των κρατικών ελέγχων- έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις και πολλές ενστάσεις, κυρίως επειδή βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή, με το χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, γεγονός που από μόνο του φέρνει μεγαλύτερο συγχρωτισμό και κίνδυνο διασποράς της νόσου αλλά και επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας, λόγω των ιώσεων και των λοιμώξεων που είναι κατά πολύ συχνότερες την εποχή αυτή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ασκήσει κριτική στην Επιτροπή των ειδικών που δεν έχει εναντιωθεί στα συγκεκριμένα μέτρα ελευθερίας και αντιπροτείνουν αυστηρή τήρηση μέτρων προσωπικής προστασίας κι ενίσχυση της τηλεργασίας και σοβαρή ιχνηλάτηση σε εμβολιασμένους και μη.

Και ενώ γίνονται, αναπόφευκτα, συγκρίσεις με την αντίστοιχη περίοδο του περσινού χειμώνα –που αποδείχτηκε εξαιρετικά κρίσιμη για τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό το πολύμηνο lockdown και την απώλεια χιλιάδων ζωών– φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο το θετικό δεδομένο του 60% περίπου, των εμβολιασμένων πολιτών, ενώ στο πλάνο μπαίνει και το ενδεχόμενο να έχει ατονήσει η εμβολιαστική κάλυψη για κάποιους από τους πολίτες αυτούς λόγω της παρέλευσης του εξαμήνου. Άλλη μία σημαντική παράμετρος είναι το μεταδοτικότερο στέλεχος (Δέλτα) και το γεγονός ότι πλέον, καταγράφονται πολλά κρούσματα σε νεότερα άτομα και παιδιά.

Στο θολό αυτό τοπίο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να ενισχύσει τους εμβολιασμούς των πολιτών (ίσως τα μέτρα ελευθερίας των εμβολιασμένων που ισχύουν από σήμερα να κινούνται προς την κατεύθυνση ενός ακόμα κινήτρου προς τους ανεμβολίαστους), ενώ προχωρά και στη σύσταση προς υγειονομικούς και τα άτομα άνω των 60 ετών να κάνουν την 3η δόση, με σημαντική μερίδα (κυρίως των υγειονομικών) να έχουν ήδη κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Το libre μίλησε με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Δημήτρη Παρασκευή, σχετικά με την πιο ασφαλή στάση των πολιτών απέναντι στα μέτρα, ώστε οι περισσότερες ελευθερίες που δίνονται στους εμβολιασμένους ακόμα και στις «κόκκινες περιοχές» να μη θέσουν σε κίνδυνο ούτε τους ίδιους, ούτε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους

Δημήτρης Παρασκευής: Αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

«Καταρχήν σε καμία περίπτωση οι μη εμβολιασμένοι δεν πρέπει να μπουν στον πειρασμό να συγχρωτιστούν σε κλειστούς χώρους, επειδή ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Αναφορικά με τους εμβολιασμένους, για τους ίδιους, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι πολύ μικρός. Αλλά, παρόλα αυτά, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι μπορεί εν δυνάμει να μεταδώσουν, αν μολυνθούν με τον ιό, σε αυτούς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλαδή στους ανεμβολίαστους. Με λίγα λόγια, να προσέξουν στο στενό τους περιβάλλον τα άτομα που είναι μη εμβολιασμένα και να μη συγχρωτίζονται σε βαθμό υπερβολικό. Είδαμε τι συνέβη στους δημοφιλείς προορισμούς, σε συγκεκριμένα νησιά, το καλοκαίρι, όταν υπήρξε ανεξέλεγκτος συγχρωτισμός… Βέβαια, τότε, τα περισσότερα άτομα που μολύνθηκαν ήταν ανεμβολίαστοι πολίτες, κυρίως νεαρής ηλικίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο ίδιος κίνδυνος δεν υπάρχει και τώρα και για κάθε ανεμβολίαστο πολίτη».

Σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αριθμητικό ποσοστό του 60% είναι πραγματικό, αφού έχει περάσει ήδη ένα εξάμηνο από τότε που κάποιες ομάδες του πληθυσμού εμβολιάστηκαν;

«Ναι μεν, το ποσοστό, αριθμητικά, υπολογίζεται ότι είναι γύρω στο 60%, γνωρίζουμε, όμως, ότι εξασθενεί ελαφρά -όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό- αλλά εξασθενεί η κάλυψη του εμβολίου σε ότι αφορά και την προστασία έναντι της νόσου, κυρίως για τα άτομα άνω των 65 ετών, που είναι η ηλικιακή ομάδα που έχει κάνει και νωρίτερα το εμβόλιο. Δε σημαίνει ότι έχει ατονήσει πλήρως η ανοσολογική απόκριση, εξασθενεί σε ένα βαθμό. Άρα, λοιπόν, η ανοσία του γενικού πληθυσμού δεν είναι σε απόλυτο βαθμό 60%, έχει ελαφρώς ατονήσει στα άτομα στα οποία έχει περάσει ένα εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους». _

Σχετικά Άρθρα