• 20 Ιουνίου, 2021

ΠΟΥ για AstraZeneca: Δεν έχει επιβεβαιωθεί σύνδεση με περιστατικά θρομβώσεων

 ΠΟΥ για AstraZeneca: Δεν έχει επιβεβαιωθεί σύνδεση με περιστατικά θρομβώσεων

Καθησυχαστικός και πάλι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το εμβόλιο της AstraZeneca, με τη συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Οργανισμού να αναφέρει ότι μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά του Covid-19 της AstraZeneca και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επανεξέταση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων, σημειώνουν πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες, προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων, που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει.

Ο ΠΟΥ θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανακοίνωσε πως τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων από τις παρενέργειες και ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος, πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (πρώην εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca).