• 12 Μαΐου, 2021

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

 Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Ανοσία κατά 50% θα έχει αποκτήσει ο πληθυσμός στην Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο, όπως εκτίμησε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δε θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα» δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στη μαζική συμμετοχή των νέων ανθρώπων στον εμβολιασμό λέγοντας πως «η νεολαία δείχνει τον δρόμο και το φρέσκο μυαλό επεξεργάζεται καλύτερα τον κυκεώνα πληροφοριών, έχει την αισιοδοξία μέσα της και με κίνητρο ότι θα πρέπει να ξαναπάρει τη ζωή της πίσω, προχωρούν στον εμβολιασμό. Ενδεχομένως, οι νέοι να έβαλαν τα γυαλιά και σε ανθρώπους άνω των 70 ετών που προτιμούν να κινδυνέψουν τη ζωή τους, σχεδόν βέβαια, παρά να κάνουν ένα αθώο εμβόλιο».

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως μετά τη χορήγηση του εμβολίου, οι πολίτες δεν χρειάζεται να μετρήσουν τα αντισώματά τους, καθώς ο οργανισμός μας δεν αμύνεται μόνο μέσω των αντισωμάτων, αλλά με πολύ συγκεκριμένους και πολύπλοκους ανοσολογικούς μηχανισμούς που δεν μετρώνται με τον τίτλο των αντισωμάτων.

  • «Τουλάχιστον για εννιά μήνες, ίσως και παραπάνω, ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος» τόνισε. Στην ερώτηση για το πότε πρέπει να εμβολιαστούν αυτοί που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ο καθηγητής υπογράμμισε πως για διάστημα έως και τρεις μήνες φαίνεται να προστατεύονται από τη φυσική ανοσία.

«Επομένως, σε διάστημα τριών μηνών από τότε που νόσησαν, μπορούν να εμβολιαστούν και να επεκτείνουν την ανοσία τους» πρόσθεσε. Για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα που λαμβάνουν θεραπείες με ανοσοκαταστολή είπε ότι πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους ώστε να βρεθεί το κατάλληλο χρονικό παράθυρο ώστε η ανοσιακή απάντηση του οργανισμού τους να είναι η βέλτιστη.

Αναφορικά με τις μάσκες και πότε θα τις πετάξουμε, ο κ. Τζανάκης είπε πως «αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά κι ενδεχομένως εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους, από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν».

Τέλος, επεσήμανε πως σύντομα θα είναι διαθέσιμα φάρμακα πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του κοροναϊού. «Δοκιμάζονται μονοκλωνικά αντισώματα εξάμηνης ή δωδεκάμηνης διάρκειας, φάρμακα από το στόμα, εισπνεόμενα, και σύντομα θα είναι διαθέσιμα» κατέληξε.