• 25 Οκτωβρίου, 2020

Πόσο κοντά είμαστε σε “θερμό επεισόδιο”;- Δύο διεθνολόγοι εξηγούν και προβλέπουν…

 Πόσο κοντά είμαστε σε “θερμό επεισόδιο”;- Δύο διεθνολόγοι εξηγούν και προβλέπουν…

Την ανησυχία του, ότι η ελληνική αδράνεια μας έχει φέρει στο σημείο «μηδέν» με την Τουρκία και το «θερμό» επεισόδιο είναι κοντά, αν η γείτονα κάνει την παραμικρή κίνηση, που παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα, εξέφρασε μιλώντας στον FOCUS FM, o Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής της ΣΣΕ και του ΕΚΠΑ, Kωνσταντίνος Γρίβας. Σε ανάλογο κλίμα και ο καθηγητής Κώστας Λάβδας σε συνέντευξή του στο liberal.gr.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, ο κ.Γρίβας ανέφερε χαρακτηριστικά για τους Τούρκους πως (6:35) «αυτή τη στιγμή όντως «μας έχουν στριμώξει στα σχοινιά» και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το ελληνικό σύστημα εξουσίας. Οπότε πράγματι, αν κάνει κάτι η Τουρκία, νομίζω, ότι αναγκαστικά θα πάμε σε στρατιωτική αντίδραση, θα πάμε δηλαδή σε «θερμό» επεισόδιο, γιατί δεν γίνεται αλλιώς». Ωστόσο, όπως είπε (6:55) «θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ελληνικής αδράνειας. Δε μπορεί να βγαίνει χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ και να λέει ξεκάθαρα, ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και εμείς τόσο καιρό να μην έχουμε ανακηρύξει τη δική μας ΑΟΖ και να μην έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», ξεκαθάρισε ο κ.Γρίβας.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Άγκυρα να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή κάτω από την Κρήτη, ο κ.Γρίβας μίλησε για «παραβίαση κατακόκκινων γραμμών» και συμπλήρωσε, ότι αν η ελληνική πλευρά απαντήσει μόνο με διπλωματικές ενέργειες, θα έχουμε περάσει σε μία “νέα ιστορική περίοδο”.

Η Τουρκία φοβάται την ελληνική στρατιωτική ισχύ

Για την επιχειρησιακή ικανότητα Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ.Γρίβας τόνισε, ότι (4:34) «η Τουρκία φοβάται την Ελλάδα. Είναι ένας από τους λόγους, που θέλει να μας αποδομήσει γεωπολιτικά. Μας φοβάται γενικώς και φοβάται και την ελληνική στρατιωτική ισχύ ιδιαίτερα. Και τη φοβάται και αυτή τη στιγμή, που μιλάμε. Σε αντίθεση με τις άκρως ηττοπαθείς και ύποπτες αντιλήψεις, που έχουν επιχειρήσει να κυριαρχήσουν στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάποιο στρατιωτικό πλεονέκτημα από πλευράς της Τουρκίας αυτή τη στιγμή. Βέβαια στο μέλλον η κατάσταση αυτή θα ανατραπεί, όπως πάνε τα πράγματα, εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε ο κ.Γρίβας.

Διευκρίνισε ακόμη πως «όντως η Τουρκία πάρα πολύ δύσκολα θα επέλεγε μία ενέργεια, που θα την οδηγούσε σε «θερμό» επεισόδιο,πολλώ δε μάλλον σε μεγαλύτερης κλίμακας πολεμική αναμέτρηση. Και ακριβώς για αυτό το λόγο «διαφημίζει», προειδοποιεί για τις ενέργειές της, δε θέλει να μας αιφνιδιάσει, δε θέλει να μας οδηγήσει σε μία σπασμωδική αντίδραση. Προαναγγέλλει τις ενέργειές της και αφήνει μετά σε ένα πλέγμα από εμπειρογνώμονες, διαμορφωτές γνώμης, «κομμάτι»” του πολιτικού συστήματος, που υποτίθεται, ότι λειτουργούν με ρεαλιστικό τρόπο, ουσιαστικά να προετοιμάσουν το ελληνικό σύστημα, ώστε να μην αντιδράσει, με τη λογική «μα θα κάνουμε πόλεμο τώρα;» και «να τα βρούμε».

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα ενίοτε δείχνει και τα δόντια της

Κ. Λάβδας: Να είμαστε έτοιμοι για όλα

Το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας προς την Τουρκία πρέπει να περιλαμβάνει τόσο την ενεργοποίηση κάθε διπλωματικού μέσου, όσο και την στρατιωτική αποτροπή εφόσον αυτή χρειασθεί, στέλνει μέσω του liberal.gr, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Παντείου Κώστας Λάβδας.

Και δεν αποκλείει κλιμάκωση ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, παρ’ ότι όπως λέει, αυτό είναι σε βάρος του τουρισμού και για τις δύο πλευρές, ενώ υπάρχει και το ζήτημα των αδειοδοτικών διαδικασιών που απαιτούνται για την χορήγηση αδειών στα οικόπεδα όπου η Τουρκία επιθυμεί να κάνει έρευνες στα όρια των έξι ναυτικών μιλίων.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν αποτύχουν τα διπλωματικά μέσα και τι μπορεί να κάνει σε άμεσο επίπεδο μόνη της η Ελλάδα, η απάντησή του είναι ότι “θα χρειαστεί εμπλοκή στρατιωτικών μέσων κάποιου τύπου.Το θέμα είναι σε ποια συγκυρία και υπό ποιες προϋποθέσεις φτάνουμε εκεί.”

Δεν αποκλείει να υπάρξει πρώτα κλιμάκωση στο Αιγαίο ή και τον Έβρο και μετά στις περιοχές νότια της Κρήτης, ούτε και το σενάριο η Άγκυρα να επιχειρήσει να ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. “Παρά την αναμφισβήτητη επιτυχία μας στον Έβρο, δεν έχουμε ακόμη βιώσει μαζικά κύματα από τη Συρία”, όπως σημειώνει με νόημα.

Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κ. Μητσοτάκη: Αν χρειαστεί θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία