• 6 Αυγούστου, 2020

Πώς “είδε” ο Τύπος τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

 Πώς “είδε” ο Τύπος τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

Πώς υποδέχθηκαν οι εφημερίδες το κυβερνητικό πακέτο μέτρων; Μια ματιά στα σημερινά πρωτοσέλιδα αποδεικνύεται εντελώς διδακτική…

Δεν μπορεί, επί παραδείγματι, να περάσει απαρατήρητη η πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Τα Νέα», που δεν κάνει βασικό θέμα τις κυβερνητικές ανακοινώσεις –προτιμά ως πρώτο θέμα, τους νέους όρους δόμησης στα εκτός σχεδίου-. Για τις εξαγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου περιορίζεται στον εντελώς πληροφοριακό τίτλο, «Η αποκωδικοποίηση του πακέτου των 24 δισ. – Τα 30 μέτρα για την οικονομία».

Περισσότερο …ζεστή η «Καθημερινή» («Ανάταξη με στήριξη εργασίας, μείωση φόρων», είναι ο κεντρικός τίτλος), ωστόσο στο κύριο άρθρο της εφημερίδας διατυπώνεται το… αλλά: «Το κρίσιμο είναι τώρα να υλοποιηθεί το σχέδιο με διαφάνεια, ταχύτητα και χωρίς γραφειοκρατικές περιπλοκές». Σε «Μειώσεις φόρων, επιδότηση εργασίας», αναφέρεται ο «Ελεύθερος Τύπος».

Το θέμα σχεδόν… εξαφανισμένο από την πρώτη σελίδα της «Εστίας», που επιλέγει πάντως τον εξής δηκτικό τίτλο: «Μητσοτάκης: Ευέλικτα ωράρια με μειωμένους μισθούς». Ενώ ακόμη πιο αρνητική είναι η «Δημοκρατία»: «Προαναγγελία νέας φτώχειας στο χθεσινό διάγγελμα Μητσοτάκη – Όποιος αντέξει».

Σφοδρή κριτική στην κυβερνητική δέσμη μέτρων ασκούν οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες: «Χώρα μερικής απασχόλησης», είναι ο τίτλος της «Εφημερίδας των Συντακτών», «Μείωση μισθών 20%», είναι η βασική αιχμή – τίτλος της «Αυγής». Παντελώς αντίθετος, φυσικά, και ο «Ριζοσπάστης»: «Κυβέρνηση – Όμιλοι του τουρισμού και των Μεταφορών φορτώνουν στους εργαζόμενους την κρίση με νέες θυσίες σε Υγεία, μισθούς, δικαιώματα».

Μια διαφορετική διάσταση βλέπει η “Kontra”, που γράφει: «Εκλογικό σκηνικό με νέες παροχές».

Δεν γνωρίζω αν ήταν προεκλογικό το μήνυμα Μητσοτάκη ή όχι, αλλά αν ήταν  με τόση …θολούρα και μούδιασμα, τόσο το χειρότερο για την κυβέρνηση…

Ν. Παπ.