• 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Ποιοι και γιατί θορυβήθηκαν από την συνάντηση Τσίπρα- Βαρδινογιάννη…

 Ποιοι και γιατί θορυβήθηκαν από την συνάντηση Τσίπρα- Βαρδινογιάννη…

Όχι ένα αλλά δύο άρθρα φιλοξενεί το φιλοκυβερνητικό Liberal σχετικά με μια συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη τις προηγούμενες ημέρες. Η συνάντηση και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα (διότι πληροφορίες δεν μπορεί να υπάρχουν δεδομένου πως τόσο ο πανίσχυρος επιχειρηματίας όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχαν λόγο να “ενημερώσουν”) φαίνεται πως έχει προκαλέσει την περιέργεια, ή ακόμα και την ανησυχία ορισμένων στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο εκδότης του “Φιλελεύθερου” και ιδιοκτήτης του Liberal –που θεωρείται και άτυπος σύμβουλος του Κυριάκου ΜητσοτάκηΘανάσης Μαυρίδης και ο αρθρογράφος Σάκης Μουμτζής (αιχμή του δόρατος της πιο σκληρής αντι-Σύριζα ρητορικής) αφιερώνουν την αρθρογραφία τους σε αυτή τη συνάντηση. Και δεν είναι τυχαίο.

” Μια από τις πιο σημαντικές, τις πιο ιστορικές και καθοριστικές αναμετρήσεις του παρελθόντος ήταν αυτή του Ομίλου Βαρδινογιάννη και του Ομίλου Κόκκαλη. Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού, το παλιό εναντίον του καινούργιου, ο φιλόδοξος Σωκράτης του ανατολικού μπλοκ εναντίον του πανίσχυρου τότε Βαρδή της τροφοδοσίας του έκτου στόλου. Κι αυτό το παιγνίδι ήταν … στημένο, η τράπουλα σημαδεμένη. Ήταν και οι δύο … ΠΑΣΟΚ! Ναι, φίλοι και φίλες. Είναι γεγονός! Όποιος και να κέρδιζε εκείνη την μάχη στο τέλος θα χαμογελούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν συνωμότησε απλά το σύμπαν για λογαριασμό του Αλέξη. Μας έκαναν πλάκα όλα αυτά τα χρόνια οι Θεοί!

Το μέλλον της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα περνάει μέσα από τα δύο αυτά μεγάλα επιχειρηματικά σπίτια. Οι μεγιστάνες του πλούτου, οι άρχοντες του κόσμου, διάλεξαν ΣΥΡΙΖΑ! Αν ήθελα να είμαι χαιρέκακος θα έλεγα ότι το μεγάλο κεφάλαιο ψήφισε Αλέξη Τσίπρα. Πρώτα βέβαια είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Η παντοδυναμία του Ανδρέα και του Άκη δεν ήταν τυχαία. Το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής είχε εξασφαλίσει την στήριξη των βαρόνων του χρήματος. Η ΝΔ είχε περιοριστεί στον μικρόκοσμο των βαρονιών της Δεξιάς. Δεν είχε τύχη, δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα έκανε “πλάκα” στην ΝΔ για τόσα χρόνια”, αναφέρει στο άρθρο του ο Θανάσης Μαυρίδης θεωρώντας πως αντικείμενο της συζήτησης Βαρδινογιάννη- Τσίπρα ήταν “το μέλλον της κεντροαριστεράς”…

“Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τελειώσει”

Για να καταλήξει: “Ο Βαρδής εξακολουθεί και είναι ο μεγάλος παίκτης στην αρένα. Απέδειξε ότι έχει μεγαλύτερες αντοχές από τον Σωκράτη. Μεγαλύτερη οικογένεια γαρ. Τέλος πάντων. Ο Βαρδής, λοιπόν, συζήτησε με τον Αλέξη για το μέλλον της κεντροαριστεράς. Κι εδώ που τα λέμε ο Αλέξης κινήθηκε όντως έξυπνα. Αν θέλει το ΠΑΣΟΚ της Φώφης θα πρέπει προηγουμένως να έχει τη συγκατάθεση του πατριάρχη Βαρδή…Ναι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει “τελειώσει”. Όχι όσο εξακολουθεί να είναι η βασική επιλογή του κρατικοδίαιτου κεφαλαίου και όσο στην χώρα αυτή δεν προχωρούν οι φιλελεύθερες πολιτικές, μοναδικό φάρμακο απέναντι στον κορονοϊό του κρατισμού.

“Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τελειώσει”, συνάγει ως συμπέρασμα ο Θανάσης Μαυρίδης. Ο στενός πολιτικός φίλος του Άδωνι Γεωργιάδη και εκ των “οπλαρχηγών” των αντι-Σύριζα “ατάκτων” Σάκης Μουμτζής, από την άλλη, κινείται σε μάλλον διαφορετική κατεύθυνση, καθώς εκτιμά πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον “πατριάρχη” της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας “να τον σώσει”!

” Στην απελπισία του λοιπόν ο Α.Τσίπρας συναντήθηκε με τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία κ.Β.Βαρδινογιάννη, με σημαντική ιστορική επιρροή στον χώρο του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Εννοείται πως κακό δεν είναι να συναντάται ένας επιχειρηματίας με πολιτικούς. Την δουλειά του θέλει να κάνει και είναι εύλογο το ενδιαφέρον του για την πολιτική κατάσταση. Ούτε είναι μεμπτό ένας πολιτικός αρχηγός να συναντάται με επιχειρηματίες υπό το φως του ήλιου. Στην προκειμένη περίπτωση η συνάντηση φαίνεται πως είχε το νόημα της στήριξης από τον μεγαλοεπιχειρηματία της προσπάθειας του Α.Τσίπρα να προσεγγίσει το ΚΙΝΑΛ. Συγχρόνως, ο τέως ήθελε με αυτήν την συνάντηση να δείξει πως παραμένει μέσα στο παιχνίδι. Αν ο τελικός αποδέκτης του μηνύματος αυτής της συνάντησης είναι η κυρία Φ.Γεννηματά, αυτό θα φανεί. Πάντως πολιτικά εγχειρήματα με τόσο κραυγαλέα την παρέμβαση επιχειρηματιών, ερήμην των πολιτών, είναι θνησιγενή. Η ιστορία αυτό αποδεικνύει”, επιμένει ο αρθρογράφος του Liberal.

Η “πρεμούρα”

Ενδιαφέρουσα η “πρεμούρα” να …ιχνηλατηθούν οι προθέσεις Βαρδινογιάννη και Τσίπρα σχετικά με την συγκεκριμένη συνάντηση, πιθανώς, δε, έως ένα βαθμό να αντανακλά και κάποια “αγωνία” του Μεγάρου Μαξίμου.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον ισχυρότερο άνθρωπο του εγχώριου επιχειρηματικού αστερισμού, μια προσωπικότητα την οποία, αν μη τι άλλο, σέβονται όλα τα μέλη της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας, ακόμα και εκείνοι που κατά καιρούς υπάρξαν αντίπαλοί του. Λίγο καιρό πριν την καραντίνα είχε προηγηθεί συνάντηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη (Τζίγκερ) με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρώτος ήθελε, σύμφωνα με πληροφορίες, να τον ενημερώσει για μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση. Ο Τζίγκερ πολιτικά κινείται, σε αντίθεση με τον πατέρα του, στον χώρο της κεντροδεξιάς (Ν.Δ) αλλά πάντοτε μετριοπαθώς και χωρίς ίχνος τοξικότητας, όπως άλλοι επιχειρηματίες. Η επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζίγκερ είναι πάντοτε ανοιχτή και με καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές, πάντοτε, ωστόσο, με γνώση αμφοτέρων για το αυστηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται οι σχέσεις τους.

Periodista.gr - Πάρα πολύ χοντρό παρασκήνιο: Συνάντηση Αλέξη ...
Από παλαιότερη συνάντηση του -πρωθυπουργού τότε- Αλέξη Τσίπρα με τον Βαρδή και την Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, άλλωστε, ελέγχει δύο τηλεοπτικούς σταθμούς (Star,Alpha) και ένα πλήθος άλλων μίντια, κάτι που την καθιστά εκ των πραγμάτων πολύ ισχυρή ως προς την επιρροή της. Τους τελευταίους μήνες, πάντως, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται “έντιμος” από την Κουμουνδούρου παρά την στήριξη που εκ των πραγμάτων παρείχαν και παρέχουν σε μείζονα πολιτικά θέματα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση.

Διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑ - Μετά τον Star αγόρασε και τον Alpha ο πάτρονας ...
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με την Μπέτυ Μπαζιάνα, σε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Η “εικασία” που διατυπώνεται από φιλοκυβερνητικούς αρθρογράφους είναι πως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μπορεί, εφόσον το θελήσει, να διαδραματίσει ρόλο ώστε να ενισχυθούν οι γέφυρες που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φροντίζει να οικοδομεί με τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Οι δύο αρθρογράφοι θεωρούν πως ο “πατριάρχης” της επιχειρηματικής οικογένειας μπορεί να ασκήσει επιρροή στην Φώφη Γεννηματά, λόγω της παραδοσιακής σχέσης που είχε με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Αντώνης Λιβάνης, Γιώργος Γεννηματάς και πλείστα άλλα στελέχη είχαν πάντοτε προνομιακή επικοινωνία μαζί του) και της σαφούς προσωπικής πολιτικής του τοποθέτησης (ιστορικά) στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

Σε μια από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του, στη Γενική Συνέλευση της MotorOil, το 2017, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είχε στείλει μήνυμα ενότητας.

Οπως είπε ο κ. Βαρδινογιάννης «προβλήματα υπάρχουν διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα. Τα δικά μας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί». Ο κ. Βαρδινογιάννης τόνισε επίσης, ότι η εταιρεία και οι άνθρωποί της δεν κομματίζονται. «Η Motor Oil δεν κομματίζεται! Η εταιρεία έχει να σκέφτεται τους ανθρώπους της, τους εργαζόμενούς της και τη χώρα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σημείο επαφής»
Συνάντηση Τσίπρα- Τζίγκερ, το 2009, όταν ο δεύτερος επισκέφθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΝ με θέμα το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό– Ο Αλέξης Τσίπρας , άλλωστε, είναι δηλωμένος “πράσινος”.

Η “χειραφέτηση” Τσίπρα

Όλα αυτά, βεβαίως, που γράφονται αποτελούν εικασίες. Το σημαντικότερο, ίσως, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας ξεπερνά την συστολή της εσωστρέφειας που θεωρούσε ως “ενοχή” την επικοινωνία με τον επχιειρηματικό κόσμο. Αυτό, μαζί με άλλα λάθη σχετικά με τους χειρισμούς στον χώρο των μίντια, το πλήρωσε ακριβά ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, επιτρέποντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυριαρχήσει απόλυτα με ακλόνητες έως σήμερα σχέσεις με τους μεγάλους μιντιάρχες όπως ο Θοδωρής Κυριακού, ο Γιάννης Αλαφούζος και παλαιότερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Με τον τελευταίο οι σχέσεις δεν είναι πλέον ίδιες, ορισμένοι, δε, υποστηρίζουν πως διανύουν περίοδο σχετικής…ψυχρότητας.

Το βέβαιο είναι πως ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ προς την επιστροφή στην διακυβέρνηση περνά και μέσα από τον κύκλο επιρροής που θα έχει στον χώρο των μίντια και κατά πόσο θα μπορέσει να διεκδικήσει μερίδιο από το σχεδόν απόλυτο ρεκόρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει κάποιον εκλογικό αιφνιδιασμό, οπότε και θα απαιτηθούν συνεννοήσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και κυβερνητικές συνεργασίες.

Εάν, πάντως, Βαρδινογιάννης και Τσίπρα βρήκαν, όντως, κάποια κοινά σημεία ως προς την κεντροαριστερά -όπως εικάζουν και φοβούνται(;) ορισμένοι- αυτό ίσως φανεί το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει στείλει τα δικάτου μηνύματα προς την Φώφη Γεννηματά, η τελευταία, ωστόσο, δεν έχει δώσει ακόμα τις δικές της απαντήσεις. Κάτι που για να είμαστε ειλικρινείς είναι εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας της ισχυρής αμφισβητησης που δέχεται εσωτερικά αλλά και για λόγους πολιτικής επιβίωσης του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σχετικό άρθρο του Σεραφείμ Κοτρώτσου στο Libre