Πεκίνο: Ανακοίνωσε νέο μοντέλο συνεργασίας με τη Ρωσία- Ενισχύεται η υποστήριξη Τζινμπίνγκ στον Πούτιν με αιχμές για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

 Πεκίνο: Ανακοίνωσε νέο μοντέλο συνεργασίας με τη Ρωσία- Ενισχύεται η υποστήριξη Τζινμπίνγκ στον Πούτιν με αιχμές για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η Κίνα ενίσχυσε, σήμερα, τη ρητορική της υποστήριξη προς τη Ρωσία, αψηφώντας τις ΗΠΑ και άλλα έθνη που θέλουν το Πεκίνο να καταδικάσει τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

«Ένα σημαντικό στοιχείο από την επιτυχία των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας είναι ότι οι δύο πλευρές υπερβαίνουν το μοντέλο της στρατιωτικής και πολιτικής συμμαχίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, προσθέτοντας ότι «δεσμεύονται να αναπτύξουν μια νέα μοντέλο διεθνών σχέσεων».

Αυτό το μοντέλο αφορούσε τη μη πρόκληση αντιπαραθέσεων ή τη στόχευση άλλων εθνών, είπε ο Ζάο σε τακτική ενημέρωση την Παρασκευή στο Πεκίνο.

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι διαφορετικό από τη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» που επιδεικνύεται από ορισμένες χώρες, κάτι που ισοδυναμεί με την συνέχιση της κριτικής του Πεκίνου για τη συνεργασία των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ, του οποίου η επέκταση, σύμφωνα με το Πεκίνο, οδήγησε στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα για «επιπτώσεις και συνέπειες» εάν το Πεκίνο στηρίξει τη Μόσχα για την εισβολή και ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι η χώρα του δεν ήθελε τον πόλεμο.

Το Πεκίνο έχει επίσης επανειλημμένα δηλώσει ότι τηρεί τη φιλία «χωρίς όρια» που διακήρυξαν ο Σι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όταν συναντήθηκαν λίγο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο.

Πηγή: Bloomberg

Σεραφείμ Κοτρώτσος