• 23 Ιουνίου, 2021

Πειραιάς: Εκνευρισμός από την απεργία της ΠΕΝΕΝ

 Πειραιάς: Εκνευρισμός από την απεργία της ΠΕΝΕΝ

Η ΠΕΝΕΝ, πραγματοποιεί απεργία με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται ο απόπλους των πλοίων, ενώ σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις για το τί θα γίνει και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ υπάρχει θετική εξέλιξη και το επόμενο διάστημα τα πλοία θα αναχωρήσουν.

Υπάρχουν ταξιδιώτες που περιμένουν έξω από τους καταπέλτες των πλοίων και οι εικόνες από drone αποτυπώνουν τις μεγάλες ουρές που έχουν σχηματιστεί από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Μέλη της ΠΕΝΕΝ έχουν σταθεί μπροστά από τα πλοία που είναι να αναχωρήσουν και δεν επιτρέπουν να γίνει καμία επιβίβαση επιβάτη.

Η ένταση δεν λείπει, με τους πολίτες που περιμένουν στην ουρά να έχουν εκνευριστεί και να ζητούν από τους λιμενικούς να απομακρύνουν τα μέλη της ΠΕΝΕΝ που έχουν μπλοκάρει την επίβαση τα πλοία.

Η απεργία της ΠΕΝΕΝ γίνεται ως αντίδραση στο εργασιακό νομοσχέδιο. Τα υπόλοιπα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μετέφεραν την απεργία τους για την Πέμπτη 10 Ιουνίου, καθώς οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά για τις 3 Ιουνίου, μετατέθηκαν και αυτές για τη συγκεκριμένη ημέρα, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

Η ΠΕΝΕΝ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (02.06.2021) την απόφασή της για 24ωρη απεργία στα πλοία, με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Η ΠΕΝΕΝ ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι στην κινητοποίηση συμμετέχει και το τοπικό Σωματείο στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας.

Εναντίον της απόφασης της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, προσέφυγε ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), ζητώντας από το πρωτοδικείο Πειραιά να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, κάλεσε τις ναυτιλιακές εταιρίες «να σταματήσουν να εκδίδουν εισιτήρια για τα αυριανά (σ.σ. σημερινά) δρομολόγια» ενώ καλεί «το επιβατικό κοινό και τους οδηγούς οχημάτων να μην προσέλθουν στο λιμάνι του Πειραιά διότι δεν πρόκειται να εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο».

«Δίνουμε τον αγώνα με πίστη στις δυνάμεις μας, στην οργάνωσή μας, στην ενότητα και εγκαινιάζουμε με τον τρόπο αυτό μια πολύμορφη δράση η οποία θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα» ανέφερε η ΠΕΝΕΝ, προσθέτοντας ότι «η πάλη έχει στο επίκεντρο την υπεράσπιση του 8ώρου, των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων που η κυβέρνηση και το κεφάλαιο μεθοδεύουν να δώσουν ένα νέο συντριπτικό πλήγμα».

Το συγκεκριμένο ναυτεργατικό σωματεία καλεί τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες να δώσουν όλοι τους το αγωνιστικό «παρών» στο κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά και στα καράβια απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά (ΗΣΑΠ) αλλά και κάθε εργατικό σωματείο, συλλογικότητα, φορείς και εργατικά σχήματα, να στηρίξουν την 24ωρη απεργία της ΠΕΝΕΝ, προκειμένου, όπως αναφέρει, να σταλεί «ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση».