Πέφτουν οι διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο

 Πέφτουν οι  διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές την Παρασκευή, αλλά σε πτωτική τροχιά για δεύτερη εβδομάδα, αφού οι χώρες ανακοίνωσαν σχέδια να απελευθερώσουν αργό πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 30 σεντς, ή 0,3%, στα 100,28 δολάρια το βαρέλι έως τις 13:33 GMT. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν 4 σεντς στα 95,99 δολάρια.

Ανάλυση για την επίσκεψη Νούλαντ/ Ελληνοτουρκικά: Ο κίνδυνος μπροστά μας…

Και τα δύο συμβόλαια αναμένεται να υποχωρήσουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με το Brent να βρίσκεται σε πορεία με πτώση 3,7% και το WTI με πτώση 3%.

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) θα απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετέχουν σε αυτό το ποσό ως μέρος της απελευθέρωσης 180 εκατομμυρίων βαρελιών που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο.

Η απελευθέρωση θα μπορούσε να αποτρέψει τους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των παραγωγών σχιστόλιθου των ΗΠΑ, από την επιτάχυνση των αυξήσεων της παραγωγής ακόμη και με τις τιμές του πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

Ο αναλυτής της PVM Stephen Brennock, εν τω μεταξύ, αμφισβήτησε τον αντίκτυπο των αποθεματικών που απελευθερώθηκαν.

«Παρά αυτούς τους πρωτοφανείς όγκους, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες εάν αυτή η εισερχόμενη πλημμύρα εφοδιασμού θα αντιμετωπίσει το έλλειμμα ρωσικού αργού», είπε.

Η JPMorgan αναμένει ότι η απελευθέρωση των αποθεμάτων «θα προχωρήσει πολύ βραχυπρόθεσμα» για να αντισταθμίσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ρωσικού πετρελαίου που αναμένει να παραμείνει μόνιμα εκτός σύνδεσης.

«Ωστόσο, προσβλέποντας στο 2023 και μετά, οι παγκόσμιοι παραγωγοί πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσουν τις επενδύσεις για να καλύψουν το κενό στο μέγεθος της Ρωσίας στην προσφορά και να επανεφοδιάσουν τα στρατηγικά αποθέματα του ΔΟΕ», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα.

Ενώ η Ρωσία έχει βρει αγοραστές από την Ασία, οι δυτικοί αγοραστές αποφεύγουν τα φορτία από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου της Ρωσίας μειώθηκε στα 10,52 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για την 1-6 Απριλίου από μέσο όρο Μαρτίου 11,01 εκατομμύρια bpd, δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη δύο πηγές που γνωρίζουν τα δεδομένα.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου την Πέμπτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την απαγόρευση. Διαβάστε περισσότερα

Ωστόσο, η αβεβαιότητα της ζήτησης κράτησε ένα καπάκι στις τιμές την Παρασκευή, αφού η Σαγκάη παρέτεινε το lockdown της για να αντιμετωπίσει τις ταχέως αυξανόμενες μολύνσεις COVID-19.

Περαιτέρω πίεση προήλθε από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, μετά από σήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά άλλες 3 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Μανώλης Δράκος