• 18 Ιουνίου, 2021

Παρασκήνιο: Ποιος κρύβεται πίσω από τις διαρροές για συμφωνία Τσίπρα – Παπανδρέου

 Παρασκήνιο: Ποιος κρύβεται πίσω από τις διαρροές για συμφωνία Τσίπρα – Παπανδρέου

Όχι μόνο δεν είχαν ιδέα για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, αλλά τα επιτελεία των δυο ανδρών έδειξαν και βαθιά ενοχλημένα από το υποτιθέμενο… φλερτ μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου. Το δημοσίευμα το απόγευμα της Τρίτης σε φιλοκυβερνητικό site προκάλεσε συναγερμό στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Τα επιτελεία των δυο ανδρών τα οποία εμφανίζονταν όχι μόνο να συνομιλούν αλλά να είναι και κοντά στην συμφωνία με την πλευρά του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα να προσχωρήσει στην διεθνή οργάνωση, δήλωσαν πλήρη άγνοια.

Μάλιστα από την πλευρά του κ. Παπανδρέου η οργή ξεχείλιζε.

  • Σε λίγα λεπτά αφότου ενημερώθηκαν ουσιαστικά από τους δημοσιογράφους άρχισαν λιτά και κατηγορηματικά οι διαψεύσεις ότι ούτε αίτημα υπάρχει για ένταξη κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή ούτε βέβαια και ο ίδιος ο πρόεδρός της έχει αναλάβει οποιαδήποτε τέτοια  πρωτοβουλία.

Οι ερμηνείες άρχισαν να παίρνουν διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το δεδομένο ήταν ένα. Το δημοσίευμα προερχόταν από ακραιφνώς φιλοκυβερνητικό  site το οποίο μάλιστα δεν ήταν και το πρώτο. O χαρακτήρας της είδησης δεν διέφερε από το άρθρο γνωστού δημοσιογράφου ο οποίος έγραφε σε άλλη φιλοκυβερνητική διαδικτυακή πύλη για το συγκεκριμένο σενάριο και μάλιστα με αναλυτικό τρόπο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ επίσης αιφνιδιάστηκαν και ακολούθησε διάψευση η οποία όμως έπαιρνε εξαρχής θέση ότι πρόκειται ουσιαστικά για κυβερνητικό δάκτυλό που πρόδιδε η ίδια η πηγή των δημοσιευμάτων.

Από το Κίνημα Αλλαγής η θέση ήταν ξεκάθαρη. «Γελοιότητα» έλεγε σημαίνον στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη διαβλέποντας ότι θα ακολουθήσουν «κάθε είδους προβοκάτσιες με προφανή στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα και στα δυο κόμματα».

Ο “καπνός”

Μια νέα αναταραχή στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και μάλιστα με όρους απαξιωτικούς για την ποιότητα του διαλόγου που τυχόν θα μπορούσαν να αναπτύξουν κορυφαία πρόσωπα του χώρου – δυο πρώην πρωθυπουργοί εν προκειμένω – δεν είναι παρά υπηρεσίες σε αυτόν που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως ο κυρίαρχος του κέντρου.

  • Υπηρεσίες δηλαδή στον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμούν πολλοί και από τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ενστικτωδώς κάποιοι θυμήθηκαν την επίσκεψη Σάντσεθ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, αλλά και το σύντομο τετ α τετ που είχε σε ένα τραπέζι έξω από τις αίθουσες των συζητήσεων του Φόρουμ των Δελφών στο Ζάππειο ο Ισπανός Πρωθυπουργός με την κα Γεννηματά.

Από την πλευρά Τσίπρα δεν φαίνεται να επιδιώχθηκε συνάντηση και αυτό είχε σχολιαστεί έντονα εξαιτίας και του χαμηλού βαρομετρικού που είχε δημιουργήσει η αποχώρηση Ιγκλέσιας από τον κυβερνητικό σχηματισμό στην Ισπανία και την ξαφνική αποστρατεία του από την πολιτική. Το ραντεβού αυτό που δεν έγινε ποτέ μεταξύ Τσίπρα και Σαντσεθ είχε αποτελέσει και βασικό επιχείρημα του αρχικού δημοσιεύματος για την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η “σπίθα”

Από την άλλη πλευρά ωστόσο φαίνεται οτι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τις παραμονές των ευρωεκλογών για σύγκληση και κοινό βηματισμό σε προοδευτική κατεύθυνση ακόμη και μετώπου από  Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες – αριστερούς – πράσινους δε προχωρά με το ρυθμό που θα επιθυμούσαν κυρίως από την αριστερή πτέρυγα.

  • Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο άκουσμα και μόνο του δημοσιεύματος για ένταξη στη Σοσιαλιστική Διεθνή και χωρίς καμία άλλη πληροφόρηση για το παρασκήνιο της υπόθεσης σχολίαζε το σενάριο «ως πολύ καλό να συνομιλούμε αυτή την ώρα με τους Βραζιλιάνους και τον Τζό Μπάιντεν παρά με τους δεξιούς σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης του SnD».

Με ελληνικούς όρους πάντως η σπίθα είναι εκεί.

Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και η δεξιά κατεύθυνση του κόμματος που προσδίδει η υποψηφιότητα Λοβέρδου με ρόλο δορυφόρου στην κυβέρνηση της ΝΔ βάζουν αρκετό προσάναμμα στην φωτιά που σιγοκαίει.

  • «Η δημιουργία ενός προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τον οποίο παλεύουμε ως ευρωπαϊκή αριστερά δε σημαίνει ότι θα γίνει με την Καϊλή» συμπλήρωνε το ίδιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό ίσως είναι μια καλή βάση εκκίνησης για τη στόχευση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος.