• 22 Ιανουαρίου, 2022

Παίδων Πεντέλης: Θύελλα αντιδράσεων για την υποβάθμιση- Μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο- Για πλήγμα στην περίθαλψη μιλούν οι γιατροί

 Παίδων Πεντέλης: Θύελλα αντιδράσεων για την υποβάθμιση- Μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο- Για πλήγμα στην περίθαλψη μιλούν οι γιατροί

Επιβεβαιώνεται η άκρως απαράδεκτη πρόβλεψη της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας και περαιτέρω υποβάθμιση του τριτοβάθμιου νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης»


Νέο πλήγμα για το νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης», ένα νοσοκομείο με…μεγάλη προσφορά, καθημερινές εφημερίες που καλύπτει σοβαρές ανάγκες και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, καθώς η κυβέρνηση δρομολόγησε τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά, από τις 10 Ιανουαρίου και για ένα μήνα, με πρόσχημα την ανάγκη εμβολιασμού των ανηλίκων.

Η υπουργός αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, γνωστοποίησε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ1 ότι «προσπαθούμε να κάνουμε μέγα εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά. Θα μπορούν όλα να εμβολιαστούν γρήγορα και με ασφάλεια».

«Έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις για ραντεβού. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, αλλά πραγματικά θέλουμε να αυξήσουμε τις γραμμές και θα το κάνουμε» είπε για να προσθέσει ότι «πολύ γρήγορα και οι γονείς και τα παιδιά θα είναι ευχαριστημένοι. Θα έχουν γρήγορα κλεισμένο ραντεβού. Θα μπορούν τα παιδιά να είναι ασφαλή, εμβολιασμένα, στο σχολείο και παντού».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε σήμερα σε δηλώσεις του στο Open ότι υπάρχει εισήγηση για mega εμβολιαστικό κέντρο στο «Παίδων Πεντέλης» στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού, η οποία είναι θετική και θα υπογράψει την απόφαση.

Ο γ.γ. δεν θέλησε πάντως να πει τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών, καθώς όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως το 82% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με… μία δόση ή έχει προγραμματισμένο ραντεβού. Tόσο ο κ. Θεμιστοκλέους όσο και η κ. Γκάγκα αναφέρθηκαν στο επισφαλές άνοιγμα των σχολείων μεθαύριο -το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε υποστηρίζοντας ότι θα φέρει καλύτερη επιτήρηση- και παραδέχτηκαν ότι η διενέργεια περισσότερων self τεστ θα φέρει και περισσότερα θετικά κρούσματα.

Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης |

«Το νοσοκομείο υποβιβάζεται και θα υπολειτουργεί, με ό,τι συνεπάγεται»

Χθες βράδυ ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του «Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης» , Κωνσταντίνος Παπατζίμας, κατήγγειλε υποβάθμιση του νοσοκομείου σε ρόλο πρωτοβάθμιο και κατάργηση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού του ρόλου.

«Το νοσοκομείο υποβιβάζεται και θα υπολειτουργεί, με ό,τι συνεπάγεται» τόνισε και έκανε λόγο για μια παράλογη και αντιφατική απόφαση που έρχεται παρά το γεγονός ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα απόνερα της έξαρσης του νέου κορονοϊού.

«Έχουμε πτέρυγα που νοσηλεύονται παιδιά με κορονοϊό. Είναι αρκετά και αυξάνονται μέρα με τη μέρα» είπε ο κ. Παπατζίμας προσθέτοντας πως το νοσοκομείο αντιμετωπίζει και περιστατικά παιδιών με μακροπρόθεσμα συμπτώματα της νόσου ή με το σύνδρομο MIS-C.

«Ο πιο πρόσφατος κρίκος στη μακρά αλυσίδα προσπαθειών υποβάθμισης»

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταδίκασε διά του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσο Ηλιόπουλο, τη μετατροπή του «Παίδων Πεντέλης».

Κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής τους Κώστα Αρβανίτη, Χρήστο Σπίρτζη, Κώστα Ζαχαριάδη πραγματοποίησε αυτοψία στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους έγινε ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη απόφαση «δεν αποτελεί παρά τον πιο πρόσφατο κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα πολυετών προσπαθειών λειτουργικής υποβάθμισης του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

»Μια παράλογη προσπάθεια που εξελίσσεται από τη δεκαετία του ’90 ακόμη παρά που χάρη στις εργώδεις προσπάθειες των εργαζομένων του έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη όχι μόνο των κατοίκων των γύρω Δήμων αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ένα νοσοκομείο που καλύπτει ανάγκες νοσηλείας παιδιών από όλη τη χώρα. Κι αυτό παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Ο Κ. Αρβανίτης κατηγόρησε ύστερα την κυβέρνηση ότι με την πράξη της αυτή «προχωρά σε μια ακόμη υποβάθμιση του ΕΣΥ σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις της πανδημίας» και ζήτησε να αποσυρθεί αμέσως η εξοργιστική και ακατανόητη απόφαση.

«Οι οικογένειες της περιοχής έχουν ανάγκη ένα χρήσιμο και λειτουργικό νοσοκομείο για τα παιδιά τους, το ΕΣΥ στην Αττική δεν μπορεί να επιβαρυνθεί κι άλλο με κλείσιμο μιας μονάδας που έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην εκστρατεία εμβολιασμού, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που οι εργαζόμενοί του στηρίζουν ενεργά το εμβολιαστικό πρόγραμμα όχι μόνο με την καθημερινή τους δουλειά, αλλά και με εργασίες δημοσιεύσεις και καμπάνιες» σημείωσε ο ευρωβουλευτής.

Εν μέσω πανδημίας κλείνουν το «Παίδων Πεντέλης» | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Για το θέμα τοποθετήθηκε και το Κίνημα Αλλαγής ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση που «χωρίς λογική και χωρίς καμία διαβούλευση, μόλις λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, αποφάσισε να κλείσει το ένα από τα τρία παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής, το Παίδων Πεντέλης και να το μετατρέψει σε εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά».

Ο υπεύθυνος Τομέα Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Πουλάς, σημειώνει πως η κίνηση αυτή «δείχνει για άλλη μία φορά το πόσο πρόχειρα και αποσπασματικά λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις εν καιρώ πανδημίας και πόσο απροετοίμαστη παρουσιάζεται για το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών.

»Αφήνει υγειονομικά ακάλυπτη μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Αττικής, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει και τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αναμένεται να αυξηθούν λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων».

H αντίδραση του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου

Εικόνα