• 15 Απριλίου, 2021

Παγκόσμιος συναγερμός: Αποφάσεις για τις παρενέργειες στο εμβόλιο της AstraZeneca – Αναστολή σε 15 χώρες – Στάση αναμονής στην Ελλάδα

 Παγκόσμιος συναγερμός: Αποφάσεις για τις παρενέργειες στο εμβόλιο της AstraZeneca – Αναστολή σε 15 χώρες – Στάση αναμονής στην Ελλάδα

Μία επιτροπή ειδικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα συνεδριάσει εντός της ημέρας για να μελετήσει τα δεδομένα και να ερευνήσουν αν οι παρενέργειες έχουν σχέση με το εμβόλιο. Την ίδια ώρα πάντως η μία μετά την άλλη χώρες στην ΕΕ έχουν προχωρήσει σε αρχική αναστολή της χρήσης του, ενώ άλλες χώρες περιμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για να αποφασίσουν πως θα πράξουν.

Οι χώρες που σταμάτησαν προσωρινά την χρήση του εμβολίου, είναι οι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Κύπρος, Λετονία, Βενεζουέλα και Ταϊλάνδη.

Στην Ολλανδία μάλιστα έγιναν δέκα αναφορές για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, στις οποίες περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν προχθές την αναστολή της χρήσης του εμβολίου.

Ο επικεφαλής του οργανισμού ωστόσο, να εμφανίζεται καθησυχαστικός:

  • «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ακολούθως, ο ΕΜΑ θα εξετάσει σήμερα τα δεδομένα και θα πραγματοποιήσει «έκτακτη σύσκεψη» την Πέμπτη μετά την απόφαση αρκετών χωρών να σταματήσουν την χρήση του εμβολίου έως ότου έχουν περισσότερα δεδομένα για τυχόν παρενέργειες. Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει επίσης πως τα πλεονεκτήματα, υπερτερούν των μειονεκτημάτων του εμβολίου…

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (σσ: σήμερα) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται. «Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται η ασθένεια για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η στάση της Ελλάδας -Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, παρακολουθούν το τι συμβαίνει γύρω από το εμβόλιο της Astrazeneca. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις έως ότου υπάρξουν ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, αναμένοντας τις αποφάσεις της νέας συνεδρίασης του Οργανισμού, που αναμένονται την Πέμπτη. Ως τότε, θα συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca στους πολίτες.

Tο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και ο Μπόρις Τζόνσον, επιμένουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές, ωστόσο αρκετές χώρες προληπτικά αποφάσισαν να αναστείλουν την χορήγησή τους, δείχνοντας ανήσυχες για τις πιθανές επιδράσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό των ασθενών.