• 11 Μαΐου, 2021

Οριστικό “όχι” στην πρόταση για άνοιγμα εστίασης λόγω… πάρτι – Ανακοινώσεις για το Πάσχα

 Οριστικό “όχι” στην πρόταση για άνοιγμα εστίασης λόγω… πάρτι – Ανακοινώσεις για το Πάσχα

Τα κορονοπάρτι που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας σε όλη την χώρα ανησυχούν ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους για τη διασπορά της νόσου, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Ο πρωθυπουργός (πρωί Δευτέρας) έχει ακόμη μία σύσκεψη με τους ειδικούς προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των μετακινήσεων από νόμο σε νομό που δείχνει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι οι βασικοί λόγοι που η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται αρνητική στις μετακινήσεις το Πάσχα.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Ωστόσο σημαντικό ζήτημα για το Μαξίμου προκαλούν οι συγκεντρώσεις νέων στις πλατείες οι οποίοι κουρασμένοι από τα συνεχιζόμενα μέτρα αντιδρούν και διασκεδάζουν τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας αψηφώντας τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και τα πρόστιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυψέλη: Υπαίθριο πάρτι μέχρι πρωίας – Χαμός και στο Περιστέρι

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ρόλο θεατή δείχνει να αδυνατεί να παρέμβει καθώς οι λάθος χειρισμοί που έγιναν στην Νέα Σμύρνη με τον ξυλοδαρμό του νεαρού και τα όσα ακολούθησαν, δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια για νέες επεμβάσεις της αστυνομίας.

  • Τα όποια μέτρα λαμβάνονται γίνονται νωρίς και πριν ξεκινήσουν τα κορονοπάρτι, όπως συνέβη στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, με τους νέους όμως να αλλάζουν τοποθεσία και να συγκεντρώνονται τελικά στην Κυψέλη. Ανάλογα σκηνικά πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Πάτρα όσο και την Θεσσαλονίκη ενώ ο αριθμός των υπαίθριων εκδηλώσεων με την συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων ολοένα και αυξάνει.

Στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μαξίμου έπεσε το ενδεχόμενο του ανοίγματος των εξωτερικών χώρων στην εστίαση νωρίτερα απ’ ότι έχει προγραμματιστεί  προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση και να είναι πιο ελεγχόμενη στα καφέ -μπαρ. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε καθώς εκτιμήθηκε από τους ειδικούς αλλά και από την κυβέρνηση πως θα έφερνε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα αύξανε σημαντικά την κινητικότητα των πολιτών.     

Τα σενάρια για το Πάσχα

  • Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή καθώς δεν αποκλείεται και η Τετάρτη, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να παρουσιάσει την τελική της εισήγηση για το τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα. Όλα δείχνουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι οι πολίτες να περάσουν την Μεγάλη Εβδομάδα στις πόλεις καθώς οι ειδικοί εμφανίζονται αρνητικοί για την απελευθέρωση των ταξιδιών από νομό σε νομό. 

Στην περίπτωση που απαγορευτούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις τότε υπάρχει ο κίνδυνος της αύξησης του συγχρωτισμού στα αστικά κέντρα, όπως και οι συγκεντρώσεις στις πλατείες. Παράλληλα υπάρχει προβληματισμός για τα μέτρα που θα ληφθούν ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα με τα εορταστικά τραπέζια που θα γίνουν σε όλη την χώρα.

Στο Μαξίμου επικρατεί επιφυλακτικότητα για το αν θα πρέπει να περάσουν οι πολίτες το Πάσχα στις ιδιαίτερες τους πατρίδες, ωστόσο είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα και περιμένει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Εάν ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως τότε θα ισχύσει για όσους έχουν μόνιμη κατοικία στην περιφέρεια και ίσως για τα άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει και μία πρόβα τζενεράλε μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και κατά την τουριστική περίοδο που ξεκινάει στις 14 Μαΐου. 

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν εστίαση και σχολεία

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει το Μαξίμου οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία με την μέθοδο των self – test αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.

  • Το ίδιο διάστημα θα ανοίξουν και οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση προκειμένου να είναι έτοιμοι για την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως μέχρι εκείνη την χρονική περίοδο θα έχει υπάρξει αποκλιμάκωση της πανδημίας, οι ρυθμοί θα είναι πιο αργοί στα νοσοκομεία, οι εμβολιασμοί θα έχουν αυξηθεί ενώ και οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλύτερες.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί δείχνουν να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν το άνοιγμα των Mail και των κέντρων αισθητικής παρά την επιθυμία της κυβέρνησης.

Παράλληλα οι προβλέψεις του Σωτήρη Τσιόδρα τις οποίες ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει απαισιόδοξες, δείχνουν να επιβεβαιώνονται. Ο πρόεδρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είχε μιλήσει για περίπου 1000 διασωληνωμένους μέχρι το Πάσχα και δύο εβδομάδες πριν ο αριθμός τους έχει φτάσει τους 841 με τις τάσεις να είναι αυξητικές