Οργή γιατρών στον Ερυθρό: Με ποιο κριτήριο έγινε νοσοκομείο Covid; – Μήπως εξυπηρετούνται συμφέροντα στρατιωτικών;

 Οργή γιατρών στον Ερυθρό: Με ποιο κριτήριο έγινε νοσοκομείο Covid; – Μήπως εξυπηρετούνται συμφέροντα στρατιωτικών;

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν, στο libre, γιατροί του Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ» για το κριτήριο με το οποίο επιλέχθηκε το νοσοκομείο τους να γίνει ειδικό νοσοκομείο Covid, ενώ σε αυτό λειτουργούσαν εξειδικευμένες κλινικές που υποδέχονταν γενικά αλλά και επείγοντα περιστατικά, σε κάθε εφημερία.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Έφτανε, τελικά, ένα απλό τηλεφώνημα του Υπεάρχη στη διοικήτρια του νοσοκομείου για να αδειάσουν οι θάλαμοι και να καταργηθούν κλινικές που κάποιες από αυτές είναι μοναδικές σε δημόσιο νοσοκομείο σε όλη τη χώρα…

Και αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διατείνεται ότι «δεν πρέπει τα δημόσια νοσοκομεία μας να γίνουν μίας νόσου ούτε (φυσικά) το ΕΣΥ να εξυπηρετεί μόνο μία νόσο, την Covid», αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τα γενικά περιστατικά…

Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί στον Ερυθρό Σταυρό δεν αμφισβητούν μόνο την ορθότητα της απόφασης του υπουργείου Υγείας αλλά διερωτώνται γιατί άλλα νοσοκομεία, όπως κάποια από τα στρατιωτικά που δεν έχουν μεγάλη κίνηση και τόσο εξειδικευμένες κλινικές δεν έγιναν ειδικά για Covid… Μήπως ακριβώς για αυτό: επειδή εξυπηρετούν στρατιωτικούς;

Πόσο οργανωμένα έγινε η μετατροπή ενός γενικού νοσοκομείου σε ειδικό νοσοκομείο Covid

  • «Το νοσοκομείο έχει αδειάσει από τα γενικά περιστατικά, αλλά ακόμα δεν έχουμε σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες για τη λειτουργία μας ως νοσοκομείο Covid. Κάποιοι από τους ασθενείς που νοσηλεύονταν θα έπαιρναν εξιτήριο, ούτως ή άλλως, οι υπόλοιποι που έπρεπε να συνεχιστεί η νοσηλεία τους διακομίσθηκαν σε άλλα δημόσια νοσοκομεία. Θα συνεχιστεί εκεί η παρακολούθησή τους από τους γιατρούς των νοσοκομείων».  
  • «Εμάς εδώ στον Ερυθρό, μας έχουν μοιράσει κατά ομάδες σε νοσηλευτικά τμήματα, αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί πού θα βρίσκεται ο καθένας μας ή πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό το σύστημα. Κανείς μας δεν ξέρει πώς θα γίνουν οι εφημερίες… Την Παρασκευή το μεσημέρι, και ενώ είχαμε κλείσει την καρδιολογική κλινική για να γίνει ΜΕΘ, μας ανακοινώθηκε ότι θα είμαστε και στη γενική εφημερία της Δευτέρας, επειδή -όπως ισχυρίστηκαν- δεν είναι ακόμα έτοιμα αλλά νοσοκομεία!».
  • «Το σχέδιο μετατροπής μας σε νοσοκομείο Covid είναι πρόχειρο. Δεν αποφασίστηκε με κριτήριο ποιο νοσοκομείο πρέπει να γίνει Covid αλλά με κριτήριο ποιο νοσοκομείο μπορούμε να το κάνουμε Covid, χωρίς να έχουμε διαμαρτυρίες… Προφανώς, επειδή δεν είμαστε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, γίναμε ο εύκολος στόχος, ώστε να μετατραπούμε σε νοσοκομείο Covid, χωρίς δεύτερη σκέψη…».

Καταργήθηκαν εξειδικευμένες κλινικές χωρίς δεύτερη (και σοβαρή) σκέψη!

  • «Είμαστε ένα νοσοκομείο “κορμού”, που στις εφημερίες υποδεχόμαστε όλα τα επείγοντα περιστατικά και περιστατικά τραύματος. Είμαστε ένα νοσοκομείο που διαθέτει οργανωμένες και εξειδικευμένες κλινικές για επείγοντα περιστατικά (νευροχειρουργική, θωρακοχειρουργική, αγγειοχειρουργική, ορθοπεδική, νευρολογική κλπ). Επίσης, έχουμε το μεγαλύτερο αιμοδυναμικό τμήμα στη χώρα σε αγγειοπλαστικές και έχουμε και ακτινολογικό τμήμα που διενεργεί εμβολισμούς (ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές της επεμβατικής νευροακτινολογίας) σε ασθενείς για την αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων. Είναι παράλογο που το υπουργείο αποφάσισε να κλείσουν τέτοιες κλινικές … Με ποιο κριτήριο μένει ανοιχτό το αιμοδυναμικό τμήμα στο νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» ενώ έκλεισαν το δικό μας στον Ερυθρό;».
  • «Άφησαν  μόνο 10 κρεβάτια σε μονάδα βραχείας νοσηλείας, καθώς δεν υπάρχει άλλο δημόσιο νοσοκομείο να κάνει εμβολισμούς, για να μπορούν να γίνονται κάποιοι εμβολισμοί ασθενών και να νοσηλεύονται στη βραχεία νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο που θα νοσηλεύει μόνο Covid περιστατικά! Και αυτό δεν έχει λογική!».

Επιμένουν οι γιατροί του νοσοκομείου Ε.Ε.Σ ότι θα μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση, αλλά ίσως αυτή ήταν η «ευκολότερη ή η πιο ανώδυνη», για το υπουργείο φυσικά…

  • «Γιατί επιλέχτηκε ο Ερυθρός;  Γιατί ανακοινώθηκε ότι θα γίνει το ΝΙΜΤΣ ειδικό νοσοκομείο για Covid περιστατικά και τελικά δεν έγινε; Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των κλινικών των δύο νοσοκομείων. Γιατί τελικά έγινε αυτή η επιλογή; Επειδή εξυπηρετεί στρατιωτικούς; Υπάρχουνε τέσσερα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν Covid περιστατικά, καθώς δεν έχουν πολλή δουλειά. Το 251 ΓΝΑ είναι σχεδόν άδειο».

Ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο καταργείται και θα λειτουργεί για Covid χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό

«Ο Ερυθρός έχει μόνο 12 Παθολόγους με οργανική θέση, για να εξυπηρετήσει περισσότερες από 300 κλίνες… Εκτός εάν μετράνε σαν παθολόγοι και οι ειδικευόμενοι και οι γενικοί γιατροί! Επίσης, το νοσοκομείο μας δεν έχει πνευμονολογικό τμήμα: Έχουμε μόνο 2 πνευμονολόγους. Ποιοι θα ελέγχουν τους ασθενείς που έχουν πνευμονία; Γιατροί άλλων ειδικοτήτων; Έτσι στήνονται τα Covid νοσοκομεία;

Μπορεί, πέρσι στην Ιταλία, να έγιναν παρόμοιες υποκαταστάσεις γιατρών από άλλους άσχετων ειδικοτήτων, αλλά εκείνο το διάστημα είχαν πεθάνει οι μισοί γιατροί στη χώρα από κοροναϊό και για αυτό τους αντικατέστησαν γιατροί γενικών ειδικοτήτων. Τότε, δεν είχαν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και αρρώσταιναν από Covid. Ήταν αναγκαστικό να αντικατασταθούν με άλλους υγειονομικούς, σε εκείνες τις συνθήκες. Δεν είναι το ίδιο τώρα που οι γιατροί έχουμε εμβολιαστεί. Πώς ζητούν από άλλες ειδικότητες (επεμβατικού καρδιολόγους, επεμβατικούς ακτινολόγους κλπ), εκτός παθολόγων και πνευμονολόγων, να φροντίσουν Covid περιστατικά, χωρίς ανάλογη εμπειρία;».

Με ποιο κριτήριο επιλέγουν ένα νοσοκομείο για να το μετατρέψουν σε ειδικό νοσοκομείο για Covid;

Σημαντικά και πολλά τα ερωτήματα που θέτουν οι γιατροί:

  • Πώς θεωρεί το υπουργείο ότι αυτή η μετατροπή είναι ασφαλής για όλους;  Και για τους γιατρούς που θα καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, χωρίς καμία σχετική εμπειρία και για τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν; 
  • Κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη η λειτουργία ενός τέτοιου νοσοκομείου;
  • Για ποιες συνθήκες νοσηλείας μιλάμε;
  • Για πόσο χρονικό διάστημα θα έχει αυτή τη λειτουργία ο Ερυθρός;

«Οι γιατροί θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά που ξέρουμε και μπορούμε. Δε γίνεται όλοι να υπηρετήσουμε Covid περιστατικά όταν δεν γνωρίζουμε πώς».

Συνεχώς, στη διάρκεια της συζήτησης, εκφράζονται ερωτηματικά για τον πραγματικό λόγο για τον οποίο αποδυναμώνεται ένα δημόσιο νοσοκομείο που λειτουργεί τόσο σημαντικές κλινικές με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα:

  • Μήπως υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από αυτό;
  • Μήπως θέλουν να στρέψουν τον κόσμο στο ιδιωτικό σύστημα υγείας, καταργώντας τέτοιες εξειδικευμένεςδημόσιες κλινικές;
  • Θα αφήσουν τον Ερυθρό να ξαναγίνει το νοσοκομείο που ήταν;

«Το σίγουρο είναι ότι δε θα έκαναν κάτι αντίστοιχο στο Ιπποκράτειο ή σε άλλα νοσοκομεία που έχουν σύνδεση με το Πανεπιστήμιο. Δε θα το επέτρεπαν οι Πανεπιστημιακοί… Υπήρξε “εύκολος στόχος” ο Ερυθρός!».

Τα ερωτηματικά πολλά και αναπάντητα εκφράζουν κυρίως την αγανάκτηση και την εύλογη απορία των υγειονομικών του νοσοκομείου:

«Πώς έκλεισαν τέτοια τμήματα, όπως το επεμβατικό τμήμα στο ακτινολογικό και στο γαστρεντερολογικό που είναι πάντα γεμάτα περιστατικά και είναι από τα μοναδικά; Το αιμοδυναμικό μας τμήμα είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα. Τα χειρουργικά μας τμήματα είναι ξεχωριστά… Πώς όλα αυτά τίθενται εκτός υπηρεσίας, ενώ, ταυτόχρονα, αναθέτουν σε αυτούς τους εξειδικευμένους γιατρούς δουλειά που δεν ξέρουν να κάνουν; Ας έφερναν, τουλάχιστον, εξειδικευμένους γιατρούς να ασχοληθούν με τους Covid ασθενείς. Τι να τους προσφέρουν γιατροί που δεν έχουν ιδέα από την Covid;»…

Το ελάχιστο που ζητούν μετά την «αποψίλωση» του νοσοκομείου -που είναι σίγουρο ότι θα στοιχίσει πολύ στην αντιμετώπιση των γενικών περιστατικών- και την ανάθεση στους ίδιους ενός έργου που τώρα καλούνται να μάθουν στο «και πέντε»:

«Ζητήσαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, τουλάχιστον, να εμβολιαστούν οι οικογένειές μας. Πώς θα επιστρέφουμε με ασφάλεια κάθε ημέρα, στο σπίτι μας, μετά από τη δουλειά σε ένα νοσοκομείο Covid;»._

Σχετικά Άρθρα