• 27 Ιανουαρίου, 2021

Ώρα ανασχηματισμού: Άφεση αμαρτιών στο σκόιλ ελικίκου – “Τοποτηρητής” στον Βρούτση, αναβάθμιση Σκυλακάκη

 Ώρα ανασχηματισμού: Άφεση αμαρτιών στο σκόιλ ελικίκου – “Τοποτηρητής” στον Βρούτση, αναβάθμιση Σκυλακάκη

Αντίστροφα πέφτει, πλέον, η άμμος στην κλεψύδρα του ανασχηματισμού ή.. του μη ανασχηματισμού, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς δεν αποκλείεται να βγει άσπρος καπνός ακόμη και σήμερα.

(Ο πρωθυπουργός δεν έχει κάτι στο πρόγραμμά του σήμερα ή, πιο σωστά, δεν έχει κάτι που να έχει ανακοινωθεί, ως εκ τούτου υπάρχει άφθονος χρόνος για τηλεφωνήματα και τις σχετικές ανακοινώσεις, ενώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να επιστρέψει στην Αθήνα για την ορκωμοσία).

Χωρίς αλλαγές σε επίπεδο υπουργών -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- αλλά μόνο με προσθήκες και με βασικό στόχο, τη βέλτιστη απόδοση της κυβερνητικής μηχανής αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπό το βασικό επιχείρημα ότι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός θα προκαλούσε αισθήματα εφησυχασμού στους παραμένοντες υπουργούς, το Μέγαρο Μαξίμου προτιμά να τον αφήσει για… αργότερα, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο όλους τους υπουργούς σε… φόρμα, διατείνονται ένοικοι του πρωθυπουργικού Μεγάρου. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συγχωροχάρτι στο… σκόιλ ελικικού, τις παλινωδίες στον τουρισμό ή το μπάχαλο στον αθλητισμό.

Τούτων δοθέντων, η μία είδηση έχει να κάνει με την αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη και χαρτοφυλάκιο, τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, η άλλη όμως, ακούει στο όνομα, Πάνος Τσακλόγλου. Μετά την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πελαγίδη στη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τώρα είναι η ώρα για την αξιοποίηση ενός άλλου οικονομολόγου. Επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, ο Πάνος Τσακλόγλου ακούγεται πως οδεύει για το υπουργείο Εργασίας, σε μια θέση τοποτηρητή του Γιάννη Βρούτση κατ’ ουσίαν. Κι από εκεί και πέρα είναι προς αντικατάσταση κάποιοι υφυπουργοί -ορισμένοι θα την… γλιτώσουν στα παρά ένα- και στη θέση τους θα βρεθούν είτε νυν γενικοί γραμματείς είτε βουλευτές της ΝΔ.

Αυτό πάντως που δεν θα αντιμετωπίσει ο ανασχηματισμός -και απαιτείται επειγόντως κυβερνητικό service– είναι η αντιμετώπιση του πανδημίας που με ένταση χτυπά τη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Η προφανής έλλειψη συντονισμού μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων -με πιο κραυγαλέο παράδειγμα, εσχάτως, την κατάσταση στα επιβατικά πλοία- μεταδίδει στους πολίτες αίσθημα ανησυχίας για το αν η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο –κι αυτό είναι το χειρότερο… Θέμα το οποίο επέλεξε για να εστιάσει σε αυτό τα αντιπολιτευτικά του βέλη ο Αλέξης Τσίπρας.

Νίκος Παπαδημητρίου