• 20 Οκτωβρίου, 2021

Ολοκληρώθηκε ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας – Παραλήρημα από Ακάρ, Τσελίκ

 Ολοκληρώθηκε ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας – Παραλήρημα από Ακάρ, Τσελίκ

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ. Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών πραγματοποιήθηκε στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και του εκνευρισμού της Τουρκίας μετά την ελληνογαλλική συμφωνία.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, επισήμανε και προσέθεσε ότι η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. «Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου.

Αναστασιάδης: Η Τουρκία δεν θα διστάσει να επαναπροωθήσει μετανάστες για ανταλλάγματα

Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή» ανέφερε. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, απέρριψε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει κατά ρυπάς η γείτονα Τουρκία και όλες τις παράνομες ενέργειες και διαμήνυσε:

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». Περαιτέρω, ζήτησε από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην τουρκική κοινωνία.

Παραλήρημα από Ακάρ και Τσελίκ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα πως προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει περιοχές λίγα μίλια μακριά από την Κρήτη και ΝΔ της Κύπρου και παρά τις προειδοποιήσεις επιμένει στις παρενοχλήσεις και στις παραβιάσεις

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ αναφέρεται ξανά στην «Γαλάζια Πατρίδα» αναφέροντας ότι αποτελεί την κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

« Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μητέρας Πατρίδας » είπε ο Τσελίκ δηλώνοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα και θα πληρώσουμε οποιαδήποτε τίμημα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στη Γαλάζια Πατρίδα ».