• 22 Ιανουαρίου, 2022

Ολλανδία: Δυο Τουρκάλες στη νέα κυβέρνηση

 Ολλανδία: Δυο Τουρκάλες στη νέα κυβέρνηση

Η τέταρτη κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία, η οποία πρόκειται να ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου, θα περιλαμβάνει 29 υπουργεία, εκ των οποίων τα 14 θα αναλάβουν γυναίκες.

Τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει το κάθε πρόσωπο ανακοινώθηκαν χθες από τα τέσσερα κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση συνασπισμού.

Ανάμεσά τους είναι και δυο Τουρκάλες.

Η Ντίλαν Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους, γεννημένη στην Άγκυρα, πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Μελέτη Τσιόδρα για ΜΕΘ: Ανάρτηση Λύτρα με “φαρμακερή” ατάκα από το Don’t Look Up

Η 43χρονη πολιτικός, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία στην παιδική της ηλικία, προτάθηκε από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), στο οποίο ανήκει και ο Ρούτε.

Άλλη μια Τουρκάλα πολιτικός που θα συμμετάσχει στην ολλανδική κυβέρνηση είναι ο Γιουνάι Ουσλού, μέλος μιας οικογένειας που έχει εγκατασταθεί στην Ολλανδία από την επαρχία της Κεντρικής Ανατολίας της επαρχίας Εμιρντάγκ του Αφιονκαραχισάρ.

Η Ουσλού αναλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού και ΜΜΕ στην Ολλανδία.

Η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Κάτζσα Ολόνγκρεν θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Βόπκε Χούκστρα θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Το υπουργείο Οικονομικών που κατείχε ο Χούκστρα θα αναλάβει η πρώην ΥΠΕΞ Ζίγκριντ Κάαγκ από το κεντροαριστερό κόμμα D66.

Η Κάαγκ παραιτήθηκε από την προηγούμενη θέση της μετά την χαοτική απόσυρση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο.

Έπειτα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού –τις μεγαλύτερες σε διάρκεια στην ιστορία της Ολλανδίας–τα τέσσερα κυβερνώντα κόμματα που συνέθεταν την προηγούμενη κυβέρνηση και θα συνθέτουν την επόμενη–κατέληξαν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο.

Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της στέγασης.