• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Οι τελευταίες πληροφορίες για έμμεσο lockdown – Μάσκα παντού, νέα μέτρα σε σούπερ μάρκετ, και περιορισμοί τύπου Σαξονίας

 Οι τελευταίες πληροφορίες για έμμεσο lockdown – Μάσκα παντού, νέα μέτρα σε σούπερ μάρκετ, και περιορισμοί τύπου Σαξονίας

Τυχόν οριζόντια μέτρα θα έστελναν λάθος μήνυμα σε όσους καθυστερούν τον εμβολιασμό, ενώ θα συνεπαγόταν και πολιτικό κόστος. Αυτή είναι γραμμή στο Μαξίμου με τα νέα μέτρα να αφορούν στους ανεμβολίαστους και θα επηρεάζουν το δυνατόν λιγότερο όσους έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση βλέπει καταρχήν θετικά την εισήγηση για επαναφορά της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Είναι ένα μέτρο το οποίο ναι μεν «ακουμπά» και τους εμβολιασμένους αλλά κρίνεται πως αυτό γίνεται σε ένα «λογικό βαθμό».
  • Παράλληλα συζητείται αλλαγή όσον αφορά στην είσοδο των πελατών στα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα συζητείται να επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανάλογα των τετραγωνικών μέτρων του χώρου και να δίνονται ξανά κάρτες εισόδου στους πελάτες.

Οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί, ειδικά για τις πολύ επιβαρυμένες περιοχές:

α) να απαγορευτούν ξανά οι όρθιοι σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης και να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε τραπέζια, όπως παλαιότερα, και

β) να σταματά νωρίτερα το ωράριο λειτουργίας, καθώς οι χώροι διασκέδασης θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης.

Σήμερα ξεκινά η συζήτηση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους συλλόγους των γιατρών, σε συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης με την οποία παράσχει κίνητρα για να «βάλουν πλάτη» στο ΕΣΥ και οι ιδιώτες γιατροί.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει έτοιμα στα συρτάρια του τα σχέδια πρόσκλησης αλλά και τα σχέδια επίταξης, η οποία, εφόσον δεν βρεθεί κοινός τόπος στις συζητήσεις με τους γιατρούς, θα προχωρήσει άμεσα. Ως την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της εβδομάδας θα έχουν φύγει τα φύλλα πορείας, όπως δηλώνουν στο newsit.gr πηγές που χειρίζονται το θέμα.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τις περιοχές που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, τη Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία.

Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να επιταχθούν 100 γιατροί ειδικοτήτων που έχουν άμεση σχέση με την πανδημία (αναισθησιολόγοι, γενικοί παθολόγοι, πνευμολόγοι, εντατικολόγοι κ.α.).

Στο τραπέζι είναι και τα σκληρά μέτρα τύπου Σαξονίας για πλήρη απαγόρευση να προσέρχονται ανεμβολίαστοι στην εστίαση (ακόμα, δηλαδή, και με rapid test ή μοριακό) αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες. Αν και προσώρας τα τελευταία μέτρα θεωρούνται ακραία και δεν αποκλείονται από την κυβέρνηση.