• 5 Δεκεμβρίου, 2020

Οι συναντήσεις Παυλόπουλου, Τσίπρα και Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάϊντεν σε εικόνες

 Οι συναντήσεις Παυλόπουλου, Τσίπρα και Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάϊντεν σε εικόνες

Μια συνάντηση σε πολύ θετικό κλίμα είχαν πριν από τρία περίπου χρόνια ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που αναδείχθηκε νικητής των αμερικανικών εκλογών το Σάββατο (07/11), και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Νωρίτερα, το 2016 ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός που συναντήθηκε με τον Τζο Μπάϊντεν -που ήταν αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα- στο συνέδριο του Concordia. Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον Τζο Μπάϊντεν, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε ως ομιλητής στο αντίστοιχο φόρουμ που συνδιοργανώνουν τότε Ομπάμα και Μέρκελ για την προσφυγική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Η συζήτηση τους θα περιστραφεί τότε γύρω από το Κυπριακό, αλλά και στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Άλλωστε ο κ. Μπάιντεν είχε κάνει δηλώσεις καλώντας την ΕΕ να πάρει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη
ΗΠΑ: Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον Τζο Μπάιντεν | tovima.gr

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2017, ο Τζο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί την Αθήνα για να συμμετάσχει στην πρώτη ευρωπαϊκή διάσκεψη του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Concordia. Αποστολή του οργανισμού αυτού είναι η ανάπτυξη συμμαχιών για την κοινωνική ευημερία.

Τότε στις 6 Ιουνίου, ο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και είχαν μια μακρά εγκάρδια συνάντηση. Να θυμηθούμε ότι ως αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν είχε εργασθεί εντατικά για το Κυπριακό, άσχετα αν δεν προχώρησε η λύση του λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον τέως τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, έγινε την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι δύο άντρες είχαν εκτενή συζήτηση για θέματα διμερούς, περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν


Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν