• 29 Ιανουαρίου, 2022

Οι κάλπες του ΚΙΝΑΛ “βγάζουν” απαντήσεις στα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ

 Οι κάλπες του ΚΙΝΑΛ “βγάζουν” απαντήσεις στα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Αναμφίβολα η συμμετοχή στις κάλπες θα κρίνει όχι μόνο τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στο πολιτικό σκηνικό γενικότερα. Η σημερινή ψηφοφορία τραβά τα βλέμματα όλων των κομματικών επιτελείων από όλα τα κόμματα. Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τα στελέχη να μη βιαστούν να εξάγουν συμπεράσματα και να κάνουν προβλέψεις προτού καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός της εκλογικής διαδικασίας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Από το πρόσωπο του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ θα σχηματιστούν και οι νέες ισορροπίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

  • Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα λόγο περισσότερο να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση καθώς πρόκειται για όμορο και εν δυνάμει συνεργαζόμενο χώρο ο οποίος αποτελεί κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων με το ΚΙΝΑΛ.Σύμφωνα με πληροφορίες στο πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής ο προβληματισμός εκφράστηκε ανοιχτά από πολλά μέλη του οργάνου.

Ένας προβληματισμός που εκτεινόταν από την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος πολιτών και κυρίως Μέσων Ενημέρωσης για την τύχη του ΚΙΝΑΛ μέχρι την διαχρονική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί από τη ραγδαία φθορά της ΝΔ και της κυβέρνησης.

Σίγουρα βήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε αρκετά στελέχη κυρίως από την πτέρυγα των συνεργαζόμενων και της Γέφυρας να εκφράζουν προβληματισμό για την δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ αλλά και τη συστηματική υπερπροβολή του στα μέσα ενημέρωσης.

Έστω και συγκυριακή αυτή η άνοδος λόγο αντικειμενικού ενδιαφέροντος για την εκλογική διαδικασία τα στελέχη αυτά παρατήρησαν ότι γίνεται μια συστημική προσπάθεια να ενισχυθεί το εγχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία είναι δυσανάλογη με την εκλογική επιρροή του κόμματος, κάνοντας λόγο για πολιτικές δυνάμεις και συμφέροντα που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πυρήνας αυτού του προβληματισμού τους εστιάστηκε στο γεγονός ότι αυτοί που επιδιώκουν το ψήλωμα του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν ταυτόχρονα και να κοντύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Σε κάθε περίπτωση αυτός ο προβληματισμός δεν είναι άστοχος ούτε και κενός περιεχομένου για τα περισσότερα στελέχη στην Κουμουνδούρου. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να άκουσε προσεκτικά αυτούς τους προβληματισμούς.

Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει να κρατά αποστάσεις από τις διεργασίες αυτές ξεκαθαρίζοντας ότι για τον ίδιο κομβικής σημασίας για τις όποιες εξελίξεις και την τελική του έκβαση είναι το πρόσωπο που θα πάρει στα χέρια του τα ινία της Χαριλάου Τρικούπη.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας φαίνεται να είπε στα μέλη του ΠΣ να μη σπεύδουν να βγάλουν συμπεράσματα καθώς το σημαντικότερο που φαίνεται να τον απασχολεί για τις μετέπειτα κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα είναι τα πρόσωπα που θα αναδειχθούν στο δεύτερο γύρο. Αυτό από μόνο του θα απαντήσει και στα ερώτημα που τίθεται για τις συνεργασίες και τις συμπράξεις σε επίπεδο αντικυβερνητικών μετώπων αλλά και μετεκλογικών συμπράξεων για να φύγει η ΝΔ και η Δεξιά.

Ζύγι

Γιατί η συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και η επιλογή τους στα πρόσωπα θα είναι η τροχιοδεικτική βολή προς όλους για την προσέγγιση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Γιατί είναι αλλιώς το ζευγάρι της επόμενης Κυριακής να είναι Ανδρουλάκης – Παπανδρέου και εντελώς διαφορετικό το στίγμα που θα εκπέμψει η βάση αν στον επόμενο γύρο το δίδυμο είναι Παπανδρέου Λοβέρδος.

Τα σήματα και για τους τρεις υποψήφιους θα είναι εντελώς διαφορετικά για το που πρέπει να πάει την επόμενη ημέρα το κόμμα και κυρίως πως θα κρατήσουν όλους τους ψηφοφόρους στην κάλπη και στις εθνικές εκλογές.

Σε αυτό το ζύγι φαίνεται να μπαίνει και η ανάλυση των επιτελείων των δυο μεγαλύτερων κομμάτων πόσο μάλλον όταν οι γενικές εκλογές πλησιάζουν με πρώτες αυτές της απλής αναλογικής.

Εφησυχασμός

Ταυτόχρονα όμως εκφράστηκε και ένας έντονος προβληματισμός για τον εφησυχασμό που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τις πολιτικές διεργασίες στο χώρο.

Το αν έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος μένει να φανεί και αν η παγιωμένη εκτίμηση ότι οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι έχουν εγκατασταθεί τελεσίδικα στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναθεωρηθεί και να αρχίσει και νέα προσπάθεια διεύρυνσης που πάγωσε και για λόγους πανδημίας και για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών.

Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να παρατηρούνται πρωτοβουλίες μικρών ομάδων μελών και στελεχών του κόμματων που καταθέτουν δημοσίως τις προτάσεις τους στο προσυνεδριακό διάλογο για την νέα ώθηση που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις.

Δεν καρπώνεται

Ταυτόχρονα στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαταλείπεται ο προβληματισμός για την αδυναμία του κόμματος να καρπωθεί από τη φθορά και της ΝΔ.

  • Το ζήτημα τέθηκε εμφατικά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τα μέλη της Ομπρέλας με τους σοφούς του ΣΥΡΙΖΑ να ασκούν πίεση ενόψει και της κατάρτισης του προσχεδίου πολιτικής απόφασης για το Συνέδριο που θα παραδοθεί στις οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Τα στελέχη αυτά δεν νερώνουν το κρασί τους για το στίγμα που πρέπει να εκπέμψει το κόμμα την ώρα που το ζήτημα της διεύρυνσης εξακολουθεί να αποτελεί το σημείο τριβής με τους προεδρικούς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ζήτημα εξακολουθεί και για λόγους προσωπικών διαφορών σε μεγάλο βαθμό ότι Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς συνεχίζουν να ανταλλάσσουν αιχμηρή επιχειρηματολογία στο κομβικό αυτό ζήτημα.