• 21 Ιουλίου, 2021

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός φέρνει αναστολή μισθού – Οι πέντε κατευθύνσεις και οι “ποινές” στους αρνητές

 Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός φέρνει αναστολή μισθού – Οι πέντε κατευθύνσεις και οι “ποινές” στους αρνητές

Εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι – Στιγμιότυπα. Πέμπτη 20 Μαϊου 2021 (EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στη Βουλή αναμένεται τα επόμενα 24ωρα το νομοθετικό πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν τα parapolitika, αλλά και με βάση τις διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, φαίνεται πως έχουν καθοριστεί πέντε γενικές κατευθύνσεις:

Η πρώτη είναι η αναστολή μισθού για όσους βρίσκονται στη λίστα υποχρεωτικότητας αλλά αρνούνται τον εμβολιασμό τους, με την εν λόγω επίπτωση να αναφέρεται ως «αναστολή εργασίας» ή «άδεια άνευ αποδοχών», ενώ το σενάριο της μετάθεσης εργαζομένων φαίνεται πως έχει απορριφθεί οριστικά.

Το δεύτερο σημείο είναι η επ’ αόριστον ισχύς της εν λόγω αναστολής, χωρίς χρονικό «ταβάνι» δηλαδή, αλλά για όσο διαρκεί ο πανδημικός κίνδυνος.

Επιστολή μαθητή στην Κεραμέως: Με 20.988 μόρια “χάνω τη σχολή μου”

Τρίτος άξονας είναι, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, ότι δεν θα προβλέπονται ούτε ασφαλιστικές εισφορές, παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που σημαίνει χαμένο μισθό αλλά και ένσημα για τον εργαζόμενο.

Τέταρτον, η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρχει αποσύνδεση του μέτρου με απολύσεις, επομένως αναμένεται διευκρίνιση ότι ο μη εμβολιασμός δεν θα δείχνει τον δρόμο για το πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα αντιμετωπίζεται ως ειδικό μέτρο με απευθείας χορήγηση άδειας χωρίς ο εργαζόμενος να πληρώνεται.

Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν ενημέρωση για τον εμβολιασμό ή μη των εργαζομένων τους.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία

Kατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία “Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης. Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου” στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου εισάγεται αύριο για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.