Υγειονομικοί στρέφονται κατά δικαστών του ΣτΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό -Ζητούν 8,8 εκατ. ευρώ

 Υγειονομικοί στρέφονται κατά δικαστών του ΣτΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό -Ζητούν 8,8 εκατ. ευρώ

Το ποσό των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν 176 υγειονομικοί, οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά των 19 συμβούλων της Επικρατείας, επειδή είχαν εκδώσει απορριπτική απόφαση στην προσφυγή τους κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Η αγωγή συζητήθηκε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με φωνές και διαμαρτυρίες από πλευράς των υγειονομικών στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η απόφαση 1684/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ υπό τον πρώην πρόεδρο Δημ. Σκαλτσούνη. Με αυτήν οι σύμβουλοι της Επικρατείας κατά πλειοψηφία είχαν απορρίψει αίτηση της ΠΟΕΔΗΝ που ζητούσε να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις, όσοι αρνούνταν να εμβολιαστούν (εκτός από τους γιατρούς) θα έμπαιναν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων.

Οι 19 ανώτατοι δικαστές είχαν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Όμως, με απόφαση του Γ’ Τμήματος κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολόγησης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022.

Έτσι, οι 176 υγειονομικοί προσέφυγαν στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας διεκδικώντας αποζημίωση, επειδή, όπως λένε, οι 19 δικαστές εν γνώσει τους αντιμετώπισαν την ΠΟΕΔΗΝ μονόπλευρα ως διάδικο, παραβίασαν βασικές αρχές λειτουργίας του δικαστηρίου που αφορούν την ισότητα των διαδίκων, αποφάνθηκαν σε αντίθεση με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και «οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που επιβαρύνει δραστικά την προσωπική τους κατάσταση».

Σχετικά Άρθρα