• 17 Μαΐου, 2021

Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί τον Μπάιντεν για τυχοδιωκτισμό

 Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί τον Μπάιντεν για τυχοδιωκτισμό

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, στην απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε άμεσα στην δήλωση Μπάιντεν με ανάρτησή του στο twitter σημειώνοντας ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται και κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για τυχοδιωκτισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιστορική στιγμή: O Mπάϊντεν αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του είχε αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από της Οθωμανικές δυνάμεις πριν από 106 χρόνια

Αντίδραση επίσης υπήρξε και από τον διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν έκανε λόγο για «λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ.

«Απορρίπτουμε σθεναρά τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» και τον καταδικάζουμε εντόνως. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ατυχή, λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, καθώς η Ουάσινγκτον επέλεξε να ρίξει σκιά στην αξιότιμη ιστορία μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Της ανάρτησης Τσαβούσογλου, είχε προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών,στην οποία δηλώνεται κατηγορηματικά ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση αυτή δεν έχει νομική βάση και δεν υποστηρίζεται από στοιχεία.

«Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-Τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου.

Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρούνται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου «γενοκτονία» που ορίζεται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας», αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Επίσης, η τουρκική πλευρά προειδοποιεί ότι η απόφαση του Μπάιντεν θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.

«Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση ​​του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.

Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους, και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών, αντί να εξυπηρετεί την ατζέντα εκείνων των κύκλων που προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρότητα από την ιστορία», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.