• 11 Μαΐου, 2021

Ιστορική στιγμή: O Mπάϊντεν αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων

 Ιστορική στιγμή: O Mπάϊντεν αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μνημόνευσε την σφαγή 1.5 εκατομμυρίων Αρμενίων στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποκαλώντας την γενοκτονία.

Στις 12 ώρα ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Αμερικάνος πρόεδρος που χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων ως Γενοκτονία.

Ο πρόεδρος εκπλήρωσε έτσι την προεκλογική του δέσμευση, ενώ είχε ενημερώσει σχετικά με χθεσινό του τηλεφώνημα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αναβρασμό η Τουρκία εν αναμονή της αναμενόμενης αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να επιδίδονται σε αγώνα για να προλάβουν την κοινή γνώμη της χώρας.

Image

Στις αγγλόφωνες εκδόσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πέραν της προσπάθειας υποβάθμισης του θέματος, αναρτώνται άρθρα που αφορούν από τη δολοφονία Τούρκων διπλωματών τη δεκαετία του 1970, μέχρι την δημοσιοποίηση συνέντευξης με τον Αρμένιο Ορθόδοξο Πατριάρχη Sahak Masulyan που, κατά το πρακτορείο Anadolu, επικρίνει όσους «χρησιμοποιούν ως πολιτικό εργαλείο τα γεγονότα του 1915» -όπως τα αναφέρει η Τουρκία- και… ευχαριστεί τον πρόεδρο Erdogan που «είναι ο μόνος Τούρκος πρόεδρος μέχρι στιγμής που έχει εκφράσει ανοικτά την αλληλεγγύη του με την Αρμενική κοινότητα».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του τουρκικού κοινοβουλίου Mustafa Sentop, δήλωσε πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden «θα είναι μόνο μια πολιτική δήλωση χωρίς νομική βάση».

Biden speaks with Turkey before expected Armenian genocide recognition -  France 24

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει καμία από τις συνθήκες που προσδιορίζονται από τον νόμο, ώστε να προσδιοριστούν ως γενοκτονία τα γεγονότα του 1915», προσθέτοντας πως το αίτημα της Αρμενίας για αναγνώριση της Γενοκτονίας «είναι σε αντίθεση με ιστορικά γεγονότα» και «επισκιάζει τις προσπάθειες για ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας».

Για την ιστορία, υπενθυμίζεται πως η Γερμανία αναγνώρισε επισήμως την Γενοκτονία των Αρμενίων το 2016, ενώ επίσης παραδέχθηκε και τον ρόλο που η ίδια έπαιξε στην διάπραξη της.