• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Novartis: Απαλλάσσεται ο Ι. Αγγελής για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος

 Novartis: Απαλλάσσεται ο Ι. Αγγελής για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος

Απαλλακτικό είναι για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που του αποδόθηκε έπειτα από καταγγελία ότι δεν είχε παραλάβει στοιχεία των αμερικανικών αρχών σχετιζόμενα με πρόσωπο ερευνώμενο στην υπόθεση Novartis.

Στο βούλευμά τους, οι εφέτες του αποφαίνονται ότι «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα, έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν», καθώς αποδέχθηκαν πλήρως την απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Οικονόμου. Ο εισαγγελέας έκρινε πως ο κ. Αγγελής κινήθηκε απολύτως υπηρεσιακά και θεσμικά, χωρίς τον παραμικρό δόλο ή σκοπό.

Σε 10 εμβολιαστικά κέντρα ενδείξεις για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών

Ο Ιωάννης Αγγελής είχε διωχθεί για παράβαση καθήκοντος, έπειτα από μήνυση της τότε εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία υποστήριξε ότι ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού που ελέγχονταν από την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, σε συνάντηση που είχαν Έλληνες εισαγγελείς Διαφθοράς με Αμερικανούς στη Βιέννη. 

Ο Ιωάννης Αγγελής, τότε επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, ως επικεφαλής του κλιμακίου που μετέβη στη Βιέννη, καταγγέλθηκε πως δεν παρέλαβε στοιχεία που ανεπίσημα έθεσαν υπόψη του ελληνικού κλιμακίου, οι Αμερικανοί.

Η απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Οικονόμου ανέφερε ότι στην επίμαχη συνάντηση της Βιέννης ο κ. Αγγελής «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα, έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν», κρίνοντας ότι «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε» και πως δεν συντρέχει στο πρόσωπο του κ. Αγγελή «δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό».

Ο εισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Οικονόμου στην εισήγησή του προς τους εφέτες που έκριναν την υπόθεση αναφέρει ότι ο Ιωάννης Αγγελής δεν αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές αλλά ζήτησε να τεθεί η όλη διαδικασία στο πλαίσιο της Εurojust και επιπλέον ότι κατά την επιστροφή από το εν λόγω ταξίδι ο αντεισαγγελέας είχε ενημερώσει σχετικά την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.