Νεότερες πληροφορίες από την επιτροπή λοιμωξιολόγων: Επιδημιολογική “βόμβα” της βρετανικής μετάλλαξης στα σχολεία!- Εκτός ελέγχου η Αχαϊα- Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Αττική

 Νεότερες πληροφορίες από την επιτροπή λοιμωξιολόγων: Επιδημιολογική “βόμβα” της βρετανικής μετάλλαξης στα σχολεία!- Εκτός ελέγχου η Αχαϊα- Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Αττική

Πολύ βαρύ κλίμα επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων εν όψει των εισηγήσεών τους στην κυβέρνηση για την ανάγκη αυστηροποίησης των μέτρων καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται με άκρως ανησυχητικό τρόπο. Από το πρωί άλλωστε, οι καθηγητές Σύψας, Βατόπουλος, Γώγος και Σαρηγιάννης επισημαίνουν την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων. Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Τα νέα δεδομένα που προβληματίζουν είναι:

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, πιθανότατα, μάλιστα, της βρετανικής μετάλλαξης που προσβάλλει ευκολότερα τα παιδιά και γενικά τις νεότερες ηλικίες. Οι αναφορές από πολλά σχολεία είναι τρομακτικές και διαπιστώνεται εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους που μολύνει παιδιά και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα λάβει απόψε τα νεότερα στοιχεία για την κατάσταση στα σχολεία προκειμένου αύριο να ληφθεί και να ανακοινωθεί η απόφαση εάν θα παραμείνουν ή όχι ανοικτά και σε ποιες περιοχές. Η πρόθεση του υπουργείου είναι να κρατήσει ανοικτά τα σχολεία, ωστόσο οι επιστήμονες πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η απόφαση, άλλωστε, να ανοίξουν τα σχολεία, την προηγούμενη εβδομάδα, ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 18-12.

Εξέλιξη που τρομάζει: Μεγάλες συρροές κρουσμάτων στα σχολεία!- Σύψας: Η βρετανική μετάλλαξη ίσως μολύνει περισσότερο τα παιδιά

Έκρηξη της πανδημίας στην Πάτρα και ευρύτερα το νομό Αχαϊας. Η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία και εξετάζεται να διακοπεί ακόμα και η κυκλοφορία στον εθνικό δρόμο Αθηνών-Πατρών και να “αποκοπεί” η Αχαϊα σε ένα καθολικό lockdown.

Εξετάζεται η επέκταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα στην Αττική. Επειδή το μέτρο της απαγόρευσης από τις 6 το απόγευμα δεν φαίνεται να είναι εφικτό τις καθημερινές – επειδή πρέπει να ανατραπεί η λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και αναμένονται φαινόμενα μεγάλου συνωστισμού και κυκλοφοριακού χάους τις απογευματινές ώρες-, υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί ένας τύπος καθολικού lockdown μόνο τα σαββατοκύριακα.

Το πρόβλημα στην κυβέρνηση αφορά στο ότι οιαδήποτε απόφαση για γενικό lockdown θα προκαλέσει πραγματικό εκτροχιασμό της οικονομίας (κάθε εβδομάδα lockdow κοστίζει πάνω από 500 εκατ., όπως είπε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών), γι αυτό και η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της λήψης αυστηρότερων μεν αλλά εστιασμένων μέτρων. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως ένα γενικό lockdown δεν θα σταθεί εύκολα εφικτό να υποστηριχθεί με νέα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για μεγάλης έκτασης οικονομική κρίση εάν η χώρα παραμείνει επί δύο ακόμα μήνες σε κατάσταση ασφυξίας της αγοράς.

Σεραφείμ Κοτρώτσος