• 21 Ιανουαρίου, 2021

Μυκήνες: Οι εικόνες καταστροφής και η δήλωση Μενδώνη “δεν είναι και κάτι το τρομερό”- “Περίεργη” δήλωση του δημάρχου Άργους

 Μυκήνες: Οι εικόνες καταστροφής και η δήλωση Μενδώνη “δεν είναι και κάτι το τρομερό”- “Περίεργη” δήλωση του δημάρχου Άργους

Τις σημαντικές φθορές που προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ της Κυριακής 30/8 αποτυπώνουν φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες είχε επισημανθεί η εγκατάλειψη του χώρου και στην περιοχή υπήρχαν ξερόχορτα και σκουπίδια.

Μενδώνη: “Το να βλέπει ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό”

Εικόνα
Φωτογραφία του Γ. Ρασσιά


Η ζημιά που προκλήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών από τη φωτιά ήταν «η λιγότερη δυνατή» ισχυρίζεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την αυτοψία που έκανε στον αρχαιολογικό χώρο το πρωί της Δευτέρας 31/8, ενώ στη εικόνα που παρουσίασε για τον χώρο δεν φαίνεται να βλέπει καμία εικόνα εγκατάλειψης.

«Το γεγονός ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί ήταν το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικους λίθους των μνημείων» είπε η υπουργός.

Υποστήριξε ότι ήταν γρήγορη η αντίδραση της Πυροσβεστικής, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή, καθώς και ότι στον αρχαιολογικό χώρο υπήρχε σχέδιο για την πυρόσβεση, με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Σε ερώτηση για το πότε θα είναι επισκέψιμος ξανά ο χώρος, η κα. Μενδώνη απάντησε: «Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο- που είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους- και ο αρχαιολογικός χώρος».

Σε δηλώσεις μάλιστα που κατέγραψε το Argonafplia.gr, η υπουργός Πολιτισμού λέει ότι «Το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό»

Χρήστες του τουίτερ, πάντως, αντιπαραβάλλουν τις εικόνες της καταστροφής με ανάρτηση του ΥΠΠΟ:

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το ΥΠΠΟΑ:

«Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. ‘Αμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.
Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Μυκήνες

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών μεταβαίνει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 14:00, σήμερα. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Ραγκούση και τον τομεάρχη Πολιτισμού Πάνο Σκουρολιάκο.

Επίθεση κατά της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτησή της αναφορικά με τη φωτιά στις Μυκήνες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη «τη μικρότερη δυνατή φθορά» και πως «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα.

Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό».

Κατά την επίσκεψή της το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο, η υπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει: «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα. Έχουν καεί τα ξερά χόρτα, τα οποία ήταν απολύτως ξυρισμένα».

ΚΚΕ: Προφανής η ευθύνη της κυβέρνησης

«Ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, όπως αποδείχτηκε χτες με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, που αν και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν φαίνεται να ήταν ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά!» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη φωτιά στις Μυκήνες.

«Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία, ήταν απροστάτευτος, με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αφού διαχρονικά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη, την στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνίας και της υποβάθμισης του μεγέθους των καταστροφών» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Μερικές από τις εικόνες από το news247.gr:

Φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών
Δείτε όλες τις εικόνες της Eurokinissi στο news247.gr

Οι “περίεργες” δηλώσεις του δημάρχου Άργους: “Κάποιοι ήθελαν να καούν οι Μυκήνες”!

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν στον Αρχαιολογικό Χώρο των Μυκηνών μετά τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής μίλησε ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Δ. Καμπόσος στον RealFm 97.8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου.

Αφού περιέγραψε τον τρόπο κινητοποίησης ο δήμαρχος υπογράμμισε πως: “Με μεγάλη μου έκπληξη, ακούω πληροφορίες ότι κάηκαν οι Μυκήνες ότι δεν προστατεύτηκε το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, και κάτι τέτοια… Με τον πολιτισμό μας δεν μπορεί κανείς να κάνει αντιπολιτεύσεις. Πρέπει να σταθούμε με σεβασμό” είπε και πρόσθεσε: “Κάποιοι άνθρωποι που θα ακούσουν ότι κάηκαν οι Μυκήνες δεν θα πλησιάσουν. Οι Μυκήνες δεν κάηκαν… Δεν υπάρχει καμία ζημιά στις Μυκήνες, ήδη τη στιγμή που μιλάμε επισκέπτονται τουρίστες τον χώρο των Μυκηνών, και το Μουσείο και το Κάστρο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοικτός, είναι δωρεάν η είσοδος σήμερα, μπορεί όποιος θέλει να μπει στον χώρο”.

Όσο για το σημείο του Κάστρου που φαίνεται μαυρισμένο είπε: “Πέριξ του κάστρου του Αγαμέμνονα, τα αποψιλωμένα χόρτα που είχαν ξεραθεί όπως ερχόταν η υφέρπουσα φωτιά, την έσβησαν οι πυροσβέστες αλλά κάηκαν αυτά τα χορταράκια”.

“Δεν άφησε καμία καταστροφή η φωτιά”, επανέλαβε και σημείωσε: “Η φωτιά δεν έγινε μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο, άρχισε 1,5 χλμ πριν από τον Χώρο, με τη βοήθεια του ανέμου κατευθύνθηκε προς τον Αρχαιολογικό Χώρο… Το μήνυμα που πρέπει να φύγει είναι ένα: Οι Μυκήνες δεν έπαθαν τίποτα, κάποιοι άνθρωποι πιθανόν να ήθελαν να πάθουν”.