Μητσοτάκης: Στόχος του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ η γνώση και οι καλύτερες πιθανότητες καταξίωσης – Aπορρίφθηκε η ένσταση

 Μητσοτάκης: Στόχος του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ η γνώση και οι καλύτερες πιθανότητες καταξίωσης – Aπορρίφθηκε η ένσταση

Με αναφορά στην επίθεση που δέχτηκε το πρωί ο όμιλος Real Group, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real. Να είστε σίγουροι πως η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες» είπε.

«Ο στόχος όλων όσοι θα ωφεληθούν από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η απόκτηση γνώσης και οι καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής καταξίωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».

«Σήμερα το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για την Παιδεία και με αυτό το νομοσχέδιο, το 8ο κατά σειρά του υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώνεται» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Το νέο τοπίο ολοκληρώνεται από τα 120 πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που τυγχάνουν μεγαλύτερης ανταπόκρισης από την ελληνική κοινωνία. Η επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στην δημόσια παιδεία δεν ήταν τυχαία. Νοιάζομαι για τους νέους, δεν είναι να τους χαϊδεύω τα αυτιά και να τους στρέφω σε σχολές που δεν έχουν αύριο, αλλά σε αυτές που έχουν πραγματικές πιθανότητες στην αγορά εργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο που διευρύνει την ισχύ του δημόσιου πανεπιστημίου, οδηγώντας την ανώτατη παιδεία να ξανασυναντηθεί με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας απηχούν τα άρθρα του νομοσχεδίου, εξ ου και η απήχηση τους υπερβαίνει τα κομματικά όρια» ενώ επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 4 συμφωνούν με το ελληνικό «Εράσμους», 4 στους 5 με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης. Είναι η κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή, είναι η ώρα και η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει τις απόψεις των φίλων της» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απορρίφθηκε η ένσταση συνταγματικότητας

Απορρίφθηκε, κατά πλειοψηφία, η ένσταση συνταγματικότητας επί διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για το νέο μοντέλο διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Την πρόταση αντισυνταγματικότητας καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που απείχε από την ψηφοφορία.

Απορρίπτοντας την ένσταση συνταγματικότητας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπεραμύνθηκε των αλλαγών, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα καθορίζει την αρχή του αυτοδιοίκητου και της αυτοδιάθεσης των πανεπιστημίων, ενώ τη θέσπιση κανόνων για την οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους ανήκει στη Βουλή».

«Το σύνταγμα δεν απαιτεί συγκεκριμένες ιδιότητες των οργάνων, αλλά αποκλείει μόνο την κρατική παρέμβαση. Αυτό που συζητάμε σήμερα, ως προς την ανάδειξη πρυτάνεων και κοσμητόρων έχει κριθεί με την απόφαση 519 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναφέρει ότι η έμμεση αυτοδιοίκηση είναι συνταγματικά θεμιτή», επεσήμανε.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως απέρριψε και την ένσταση συνταγματικότητας για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μισή διάταξη που να επηρεάζει την υποχρέωση του κράτους για κρατική χρηματοδότηση, και αυτό που κάνει το νομοσχέδιο είναι να τους δίνει επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Καραγκούνης, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «υπάρχει μία δομική άρνηση από αυτούς που βλέπουν τα πανεπιστήμια ως φέουδα και εναντιώνονται σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού των ΑΕΙ».

«Το νομοσχέδιο με σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων γκρεμίζει το δημόσιο, ελεύθερο δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Για πρώτη φορά παραβιάζεται ευθέως το αυτοδιοίκητο και η αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων», αντέτεινε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, εστιάζοντας την έντονη κριτική του στις ρυθμίσεις που αφορούν τον νέο τρόπο εκλογής πρυτάνεων και κοσμητόρων και στην δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των ΑΕΙ εκτός της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη πράξη επιχειρεί μέσα από τη σύνθεση του Συμβουλίου διοίκησης των ΑΕΙ να αποφασίζει αυτό, ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου τάχθηκε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εκφράζει τους έντονους προβληματισμούς και επιφυλάξεις του.

Υπέρ της ένστασης συνταγματικότητας δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης τονίζοντας ότι είναι ευθέως αντισυνταγματική η εκλογή της νέας διοίκησης των ΑΕΙ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε προσχηματική την ένσταση συνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά στρεβλά στο νομοσχέδιο, ωστόσο ο χώρος της παιδείας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε βάσιμη την ένσταση συνταγματικότητας τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο καταργεί το αυτοδιοίκητο ενώ εξωθούνται τα πανεπιστήμια στην ανεύρεση αλλότριων πόρων και δήλωσε ότι το κόμμα της την υπερψηφίζει.

Η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του.

Σχετικά Άρθρα