• 4 Αυγούστου, 2021

Μητσοτάκης ή Τσίπρας παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής; Η απόφαση Τασούλα, βάζει “φωτιά” ενόψει εργασιακού

 Μητσοτάκης ή Τσίπρας παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής; Η απόφαση Τασούλα, βάζει “φωτιά” ενόψει εργασιακού

Το περιστατικό της Παρασκευής στη Βουλή, όταν ο Κώστας Τασούλας αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενος τον κανονισμό, εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ωμή παραβίαση του κανονισμού της Βουλής πρώτα από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Βουλής και η στάση του κ. Τασούλα να κατεβάσει ρολά στην ολομέλεια εκλαμβάνεται πλέον ως αιτία πολέμου.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν προδιαγεγραμμένο κατά πολλούς.

  • Οι σχέσεις Τσίπρα Τασούλα έχουν διαρραγεί, η ισορροπία πλέον στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου θα είναι μια δύσκολη άσκηση πολιτικού πολιτισμού και η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης.

Κανονισμός

Το τυπικό επιχείρημα ότι δεν το προβλέπει ο κανονισμός να μιλήσει ο αρχηγός κόμματος στη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Τασούλας για να μην παραχωρήσει το λόγο στον κ. Τσίπρα, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται από την ίδια την πολιτική πρακτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνεται ακόμη και Βουλευτές συνηθίζουν να ζητούν και να παίρνουν το λόγο όταν ο Υπουργός δεν βρίσκεται εκεί για να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις τους.

Γιατί όπως σημειώνουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος παραβιάζει πρώτος τον κανονισμό, όταν δεν ενημερώνει καν τη Βουλή για τους λόγους για τους οποίους δεν προσέρχεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.  

Από τη μια πλευρά ο Πρωθυπουργός ο οποίος δεν απαντά επί πέντε συνεχόμενες Παρασκευές και από την άλλη η εφαρμογή του κανονισμού για να μη μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον υποβάθμισε ακόμη περισσότερο το κοινοβούλιο παρά προστάτεψε το κύρος του σχολίαζαν βουλευτές και από τα άλλα κόμματα.

Παρασκήνιο

Το πιεστικό ερώτημα για τα απλήρωτα δάνεια της ΝΔ και των τόκων που  διογκώνουν το χρέος της με γεωμετρική πρόοδο έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Για δεύτερη φορά ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να ενημερώσει δεν θα ερχόταν στην Βουλή να απαντήσει για τα οικονομικά της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά θα ήταν εκεί για να μιλήσει.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο κ. Τασούλας στην τελευταία διάσκεψη των προέδρων είχε προϊδεάσει για την πρόθεσή του να κλείσει τα μικρόφωνα και σε συνεννόηση με το Μαξίμου όπως καταγγέλλεται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Τασούλας ενώ αρχικά χαρακτήριζε ορθή την πρωτοβουλία του Ά αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να παραχωρήσει το λόγο στον κ. Τσίπρα την προηγούμενη Παρασκευή, στη συνέχεια σημείωνε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πρακτική των μονολόγων.

Το κυβερνητικό σκονάκι όμως στο προεδρείο την ώρα που ο κ. Τσίπρας εξαπέλυε μύδρους κατά την κυβέρνησης επιβεβαίωνε την πρόθεση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να μπλοκάρει με κάθε τρόπο τον κ. Τσίπρα.

Πανικός

Στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μαζικά συλλαλητήρια και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο σε συνδυασμό με τα δύσκολα θέματα που έχουν ανακύψει για τη ΝΔ καθώς δίπλα στο ζήτημα των δανείων προστίθενται και τα πρωτόκολλα της συμφωνίας των Πρεσπών, η ψήφιση των οποίων εξελίσσεται σε στενή ατραπό για το κυβερνών κόμμα, όπως εκτιμούν.

  • Εκεί αποδίδουν ουσιαστικά και το αυτογκόλ με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «φιμώσει» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά να αναγάγει τη συζήτηση για τα χρέη της ΝΔ σε κύριο θέμα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Το θέμα αναπόφευκτα θα αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης από τη στιγμή, που η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και σχετική πρόταση νόμου για τα δάνεια των υπερχρεωμένων κομμάτων. Το ερώτημα αναπόφευκτα θα επηρεάσει και το ΚΙΝΑΛ την ώρα που τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ παραμένουν έναν βαρίδι για τη Χαριλάου Τρικούπη και ήδη στο εσωκομματικό πεδίο όλοι μιλούν για επιστροφή στον πράσινο ήλιο προς τέρψη ψηφοφόρων στις κάλπες του Φθινοπώρου για την εκλογή νέου αρχηγού.