• 6 Δεκεμβρίου, 2021

Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία θέλει διάλογο να το αποδείξει στην πράξη – Στήριξη και αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

 Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία θέλει διάλογο να το αποδείξει στην πράξη – Στήριξη και αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στην Κορσική, έχοντας στο πλευρό του την ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στην Τουρκία.

Μητσοτάκης-Μακρόν: Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις (vid)

“Είχαμε την ευκαιρία να συζητούσουμε το ζήτημα της Τουρκίας και τις προκλητικές συμπεριφορές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Απροκάλυπτα, πλέον, απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Τα συμπεράσματα της παραγράφου 6 στο κείμενο της Διάσκεψης στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Είναι συμπεράσματα που δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο: Πρέπει να σταματήσει μονομερείς ενέργειες, και να δείξει ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.  

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6, εκφράζεται η πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, καλώντας όλες τις χώρες της Μεσογείου να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ενθαρρύνεται ο διάλογος και χαιρετίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας για την επίτευξη διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες. 

Αναφέρει ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι κυρώσεις που προτείνονται και να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25/9, εκτός κι αν η Τουρκία τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της.