• 26 Νοεμβρίου, 2020

Μηταράκης: Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη παράνομων μεταναστών – Θα φυλάμε τα σύνορά μας

 Μηταράκης: Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη παράνομων μεταναστών – Θα φυλάμε τα σύνορά μας

«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη παράνομων μεταναστών, θα φυλάμε τα σύνορα μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στη  Βεργίνα Τηλεόραση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στο μείζον θέμα των μεταναστών, των απελάσεων και της μεταφοράς τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα και των μεταναστευτικών ροών από τα σύνορα, σημείωσε ότι «Η Ελλάδα έχει μείωση ροών πάνω από 90%» ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά είναι σήμερα 17.000 από 40.000 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στόχο για την κυβέρνηση αποτελεί η διαχείριση του θέματος στην Ηπειρωτική Ελλάδα. «Θα κλείσουν 67 δομές ξενοδοχείων μέσα στους επόμενους δύο μήνες» αποκάλυψε ο υπουργός τονίζοντας πως η κυβέρνηση φυλάει τα σύνορα της χώρας.

Δριμεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – 13 προτάσεις για άμεση αντιμετώπιση της κρίσης

Σχετικά με τον Έβρο ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η μείωση ροών από τον Έβρο υπερβαίνει το 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κι ότι η κυβέρνηση επενδύει στον πιο ισχυρό φράχτη που υπάρχει στο Δυτικό κόσμο. «Από τις αρχές του 2021 ο Έβρος θα είναι απόρθητος» είπε χαρακτηριστικά.

Στο κρίσιμο ερώτημα τι θα γίνει με όσους μετανάστες δεν πάρουν άσυλο, ο υπουργός τόνισε ότι περίπου 10.000 άτομα έφυγαν φέτος από την Ελλάδα, με απελάσεις επιστροφές ή αντικαταστάσεις. Υπάρχει ομαδική επιστροφή με πτήσεις από το Ελευθέριος Βενιζέλος προς Πακιστάν και άλλες χώρες αλλά και στην Ευρώπη, είπε ο κ. Μηταράκης. Υποστήριξε ωστόσο ότι από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση έθεσε το θέμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το ζήτημα των απελάσεων τονίζοντας ότι προωθεί με πρότασή της στην ΕΕ τη δημιουργία ειδικών μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων.